Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volhy s motory z mercedesu? Proč ne

Libor Zezulka
Diskuze (17)
Podle ruského deníku Izvěstija se chystá automobilka GAZ podepsat kontrakt na dodávku motorů pro vozy Volha s koncernem Daimler Chrysler.

Pohled na sortiment automobilky GAZ typického západoevropského spotřebitele zřejmě nenadchne, ale Rusové, jakkoli našli zalíbení v luxusních právě západoevropských značkách, nedají na své vozy dopustit. Vedle moderně vyhlížejících dodávek Sobol a GAZelle vyrábí GAZ i krabicovité osobní automobily značky Volha. Právě hranaté volhy budou možná pohánět stejné motory, které využívají automobily koncernu Daimler Chrysler. Informoval o tom ruský deník Izvěstija.

V současné době odebírá GAZ motory od ruské společnosti ZMZ Severstal-Auto. Ta však plánuje zdražení a to se automobilce nelíbí. Proto uvažuje o podpisu smlouvy s Daimler Chrysler na dodávku asi 1000 motorů měsíčně, čímž pokryje cca šest procent veškeré spotřeby. Počítá se i s dalším nárůstem dodávek až na 150 000 motorů ročně. Motory od Daimler Chrysler jsou sice o 300 dolarů dražší než současné jednotky od ZMZ Severstal-Auto, po zdražení se nicméně ceny pohonných jednotek vyrovnají.

Oficiální dealer vozů GAZ Alexej Gojchman upozorňuje na nebezpečí spočívající v nárůstu ceny. Volhy, které nyní stojí mezi 200 - 300 tisíci rubly, s novými motory zdraží, což podle něj může způsobit odliv zákazníků. Kvalitnější konkurence totiž stojí zhruba stejně. Mluvčí společnosti GAZ jeho obavy nesdílí a naopak věří, že si zákazníci za kvalitnější motory ve svých volhách rádi připlatí.

Libor Zezulka
Diskuze (17)