Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen 4Fun je lidovým MPV pro rodinu i radost. A s autopilotem!

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Volkswagen v Šanghaji překvapil konceptem velkého hybridního minivanu budoucnosti se samočinným řízením.

Koncept 4Fun je dílem čínských studentů designu z univerzity Tsing-chua a Akademie výtvarných umění. Šanghajská premiéra je tak logická. Konečný verdikt měli však místní stylisté Volkswagenu. Opravdu extravagantní studie je výsledkem projektu „lidového vozu“, který byl zahájen v květnu 2011. Název 4Fun ale znamená „pro radost“. Lidí se každopádně dovnitř vejde dost, najdou tu tři řady samostatných sedadel po dvou plus jedno další. Tento volkswagen je tak vlastně autem pro celou rodinu.

Futuristický minivan má pouze jediný pár bočních dveří na každé straně, které jsou navíc výklopné směrem vzhůru. Zaujme také příď, kterou nelze pojmenovat jinak než jako splývavou. Něco jako kapota motoru tady prakticky neexistuje. Volkswagen se tak vrací k jednoprostorové koncepci, která se díky přísným bezpečnostním předpisům v současné době u sériových aut příliš neuplatňuje. Koncept má zajímavě tvarovaná zadní diodoví světla a LED pásy také kolem celé karoserie i uvnitř. Ty září místo červené pro změnu modrou barvou.

4Fun je, jak moderní doba velí, plug-in hybridem s bezdrátovým dobíjením a solárními panely v obří panoramatické prosklené střeše. Samozřejmostí je internetové připojení pro celou posádku. Je vybaven blíže nespecifikovaným pokročilým bezpečnostním systémem a také samočinným řízením, tedy autopilotem. Jakákoli sériová výroba je tak pochopitelně nereálná. 4Fun představuje hlavně rodinné auto vzdálenější budoucnosti, ve kterém by mohli jezdit nejen Číňané.

Pamětníci si možná vzpomenou, že podobný systém otevírání dveří použil Volkswagen už u konceptu IRVW Futura z IAA 1989. Ten disponoval také variabilním řízením všech kol, které se hodilo hlavně při parkování. Futura totiž měla samočinného pomocníka pro tuto pro leckoho náročnou činnost už před 24 lety.

Aleš Dragoun
Diskuze (20)
Avatar - PeterLuk
22. 4. 2013 17:43
Zjavne...
...sa chystá nový diel Star Wars ;-) >:D >:D
Avatar - Emel
21. 4. 2013 21:45
Krabice
To je ale ale nevzhledná krabice na kolech...
21. 4. 2013 12:52
Re: Vypadá to jako
Nejsem ale nic v češtině neexistovalo, tak jsem takovou chtěl přeložit ;-) .
Avatar - Pekelná Micinka
21. 4. 2013 12:19
Re: Vypadá to jako
Ty jsi asi moc češtin nepobral...
21. 4. 2013 09:37
Re: Vypadá to jako
Ano, ale na rozdiel od tohto to bola zaujímavá štúdia. Navyše to bol crossover, tento bazmek nazvali MPV možno práve preto, že pod Renaultom si naivne predstavujú iba MPV... :*)