Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tajemství Volkswagenu Brouk: Víte, že využíval pro ostřikovač čelního skla rezervní kolo?

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Co má společného rezervní kolo s ostřikovačem čelního skla? U některých původních Volkswagenů Brouk překvapivě mnoho.

Ostřikovače čelního skla jsou nedílnou součástí automobilů již desítky let. Dobrý výhled pro řidiče je totiž tím nejzákladnějším předpokladem k tomu, aby zdárně dokončil svoji jízdu. Ostřikovače na moderních autech jsou řešeny tak, že tlak kapaliny potřebný k omytí skla vytváří elektricky poháněné čerpadlo vložené do nádoby s ostřikovací kapalinou.

Elektricky i mechanicky

Elektrické čerpadlo pro ostřikovače se však masivně používá od 60. let. Do té doby měla některá auta ostřikovače skla řešené mechanicky. Základem původního řešení, bylo membránové čerpadlo, které řidič ovládal, lidově řečeno „šlapal,“ levou nohou.

Některá auta ale již na začátku šedesátých let měla membránové čerpadlo ostřikovače čelního skla poháněné elektricky. Pokud zůstaneme u Brouka, vyráběného v Mexiku a tedy pro americký trh, tak ten toto řešení používal do roku 1961.

Využijte vzduch z rezervy

U Brouků, vyráběných od roku 1962 se však systém ostřikovače čelního skla od základu změnil. Vzhledem k tomu, že Brouk má rezervní kolo uložené pod přední kapotou a současně se tady nachází systém ostřikovače čelního skla, rozhodl se výrobce tyto dva komponenty propojit. Jak?

Nový systém ostřikovačů čelního skla Brouka tak již nevyužíval k tvorbě tlaku kapaliny membránové čerpadlo jako dosud, které vodu nasávalo z klasické nádoby, jakou známe i z dnešních aut, ale docela jiné řešení.

Nově byla použita přetlakovaná zásobníková nádrž. Zdrojem tlaku byl vzduch v rezervním kole! Výrobce tehdy usoudil, že řidič potřebuje rezervní kolo jen ve zcela výjimečných případech. Prakticky tak po celou dobu provozu spočívá rezerva v autě, kde zabírá místo a zvyšuje jeho hmotnost. Doba dojezdových kol, stejně jako opravných sad pneumatik či dojezdových pneumatik byla na začátku 60. let ještě v nedohlednu. Rezervní kolo tak bylo propojeno se zásobníkovou nádobou pro ostřikovače. Pokud bylo spojení v pořádku a tedy těsné, vytvořil se v nádobě stejný tlak, jako v pneumatice. Při ostřikování skla tak řidič pouze páčkou otevřel ventil k tryskám a vyšší tlak v nádobě než okolní, tedy atmosférický vytlačil gejzír kapaliny tryskami na čelní sklo.

Vše záviselo na tlaku

Na první pohled velmi dobrý nápad měl však i určité nedostatky. Jak asi tušíte, systém fungoval pouze v případě, že byl v pneumatice dostatečný tlak. Aby byl systém plně funkční, doporučoval výrobce v návodu k obsluze vozidla udržovat tlak v pneumatice rezervního kola na hodnotě 43 psi, tedy 296,5 kPa. V praxi to znamenalo, že při jízdě a kontrole tlaku v pneumatikách, například na čerpací stanici, musel řidič otevřít přední kapotu, zkontrolovat a případně dohustit také rezervní kolo.

Jak tlak v pneumatice a tedy i v nádobě klesal, stříkaly ostřikovače stále hůře. Jako limitní hodnotu tlaku udával Volkswagen tlak 26 psi, tedy 179,3 kPa. Pokud tlak klesl pod tuto hodnotu, přestaly ostřikovače fungovat.

Pro nemrznoucí směs

Možná se teď ptáte, proč Volkswagen nahradil původní řešení s membránovým čerpadlem tímto, z pohledu údržby rozhodně krkolomnějším. Dle dostupných údajů však původní systém pracoval pouze s vodou, která však v zimě zamrzla. Nový systém s přetlakovou nádrží byl přizpůsoben k používání nemrznoucí směsi (antifreezu), takže řidič měl ostřikovač skla k dispozici také v zimě.

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Avatar - Ja Prvni 123
28. 10. 2018 17:58
typicky VW... uz tehdy
Krkolomne řešení, fungujici jen někdy... ale marketingově zvládnuté. Dav to kupoval... pro blaho vůdce!
Avatar - Jerry.Gunman
27. 10. 2018 22:01
Re: Volkswagen
Vidíš - a já měl za to, že (ač se vlastně od roku 1939 nevyráběl), tahle akce na "spoření na říšský lidový vůz KdF" u bank trvala až do jara 45.

Ale máš patrně pravdu, za války měly i říšské banky jiné, daleko výnosnější zdroje kořisti, než úložky na vůz v plánované prodení ceně 1.000 RM
Avatar - Jerry.Gunman
27. 10. 2018 20:27
Volkswagen
VW byl sice původně pojat jako "Hitler-wagen" a běžní Němci si na něj za války střádali a střádali a střádali - až přišel rok 45 a úspory byly ... však vy už víte kde - ale z dnešního pohledu je spíše spojen s érou bezstarostných 60. let.

Byl to tuším Heinrich Nordhoff, kdo prohlásil, že "Volkswagen má víc chyb, než pes blech" - ale podařilo se mu výrobu nastavit, rozjet a neustáel zlepšovat po stránce technické i ekonomické

Stejně je to krásný pocit, potkat někde v provozu cosi takhle starého a roztomilého - a je celkem jedno, jestli je to Brouk, Kachna, Mimík nebo eMBéčko

Redakci díky za připomenutí tohotle autíčka - ale mohli jste být s článkem malounko delší :-)