Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen CrossTouran na českém trhu od 694.400,-Kč

Ondřej Láník
Diskuze (18)
Na začátku prosince představil Volkswagen na autosalonu v Boloni dalšího člena rodiny "Cross" - model CrossTouran. Po úspěšném startu CrossPola a příchodu CrossGolfu, byla řady modelů Cross dolněna i o úspěšné MPV.

"Outdoorový look", který je v řadě případů motivem k nákupu automobilu pro volný čas, je hlavním prodejním argumentem pro nové provedení právě inovovaného MPV Volkswagenu. CrossTouran se od "klasického" modelu liší řadou exteriérových úprav. Eloxovaný podélný střešní nosič ladí s chromovanou přední maskou. Všechny ostatní vnější ochranné prvky (spodní části nárazníků, boční prahy, podběhy kol, boční lišty) jsou vyrobeny z plastů. Název modelu CrossTouran je umístěn nad bočními lištami, zpětná zrcátka jsou lakována v barvě karoserie.

Nový model má světlou výšku zvýšenou o 12 milimetrů, upravený podvozek, včetně modifikovaného systému odpružení, a dvojí rozměr kol a pneumatik. Na přední nápravě jsou kola o šířce 6,5 palce s pneumatikami 215/50 R17 a vzadu pak mají kola šíři 8 palců a pneumatiky jsou charakterizovány údajem 235/40 R17. Rozšířené podběhy a prahy plynule přecházející do dveřních panelů poskytují vozu solidní a robustní charakter. CrossTourany však mají stejně jako ostatní Tourany hnací pouze přední nápravu.

Název "Cross" reprezentuje nezávislou produktovou značku jako "GTI" nebo "R" se specifickým designem a speciálně vyvinutými doplňky. Uvnitř se CrossTouran od ostatní produkce odlišuje zejména oranžovo-šedivým interiérem. Barevně korespondující materiály použili designéři nejen na komfortní přední i zadní sedadla, ale také na výplně dveří. Lemy na tříramenném sportovním volantu v perforované kůži doplňují světlejší švy. Nový CrossTouran je na českém trhu v nabídce od konce února se třemi zážehovými motory a třemi vznětovými motory TDI s výkony od 75 kW do 125 kW, přičemž vrcholem nabídky je 1,4 TSI Twincharger (125 kW) se sériově dodávanou dvouspojkovou převodovkou DSG nebo motor 2,0 TDI PD (125 kW) dodávaný se šestistupňovou ručně řazenou převodovkou nebo s DSG.

Základní CrossTouran 1,6 (75 kW) se u nás prodává za 694.400,-Kč, což je o 30.800,-Kč více než kolik Volkswagen žádá za výbavu Trendline se stejným motorem. Ve výbavě CrossTouranu je navíc mimo výše zmíněných úprav ještě mlhové světlomety, kola z lehkých slitin a tříramenný volant s kůží obšitým věncem, kožená hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy.

CrossTouran se prodává také s motorem 1,4 TSI (103 kW) za 772.300,-Kč a 1,4 (125 kW) za 833.400,-Kč s převodovkou DSG. Tři známé turbodiesely jsou dodávány se šestistupňovými ručně řazenými převodovkami a filtry pevných částic. Model 1,9 TDI PD DPF (77 kW) stojí 806.500,-Kč, 2,0 TDI PD DPF (103 kW) přijde na 867.700,-Kč a 2,0 TDI PD DPF (125 kW) na 891.000,-Kč. Příplatek za převodovku DSG činí ve všech případech 61.100,-Kč.

Ondřej Láník
Diskuze (18)