Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Eos: střešní kouzla III (video)

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Nová pětidílná střecha patří vedle přeplňovaných zážehových motorů k tomu nejdůležitějšímu, co Volkswagen letos přivezl do Frankfurtu. Eos se z kupé promění na prostorné kabrio za 25 sekund. Prostor přitom nebyl dosažen na úkor elegance...

Nová pětidílná střecha patří vedle přeplňovaných zážehových motorů k tomu nejdůležitějšímu, co Volkswagen letos přivezl do Frankfurtu. Eos se z kupé promění na prostorné kabrio za 25 sekund. Prostor přitom nebyl dosažen na úkor elegance...

Rok a půl po premiéře Conceptu C se na IAA představila definitivní verze, která se od původní ženevské studie liší pouze v detailech.

Volkswagen nové střeše přidělil zkratku CSC. Jde o počáteční písmena slov Coupé, Schiebe a Cabrio, čímž chce výrobce říci, že nový mechanismus vytváří automobil s vlastnostmi uzavřeného kupé, posuvného střešního okna (střešní díly se do sebe při skládání zasouvají) a otevřeného čtyřmístného kabrioletu. Střecha není díky vícedílné konstrukci příliš dlouhá, čelní sklo má skutečně jen rozměr čelního skla a ne části střechy, která se u konkurenčních kupé-kabrií mnohdy klene až nad hlavami posádky.

Výrobce zdůrazňuje také výhodu pohodlnějšího nastupování a vystupování, bez rizika kontaktu s kraji rámu kolem čelního skla. Poměrně rychlá práce elektrohydrauliky promění kupé v otevřený automobil za 25 sekund.

Celá operace proměny z kupé na kabrio začíná otevřením střešního okna (posunutí skleněného dílu vzad), téměř současně se zvedá celý C-sloupek se zadním sklem nahoru (střešní díl č.2) a tento sendvič jehož základ tvoří hlavní střešní oblouky a rám střechy (díl č. 3), se následně ukryje do zavazadelníku. Ještě před tím však musí snímače v zadním nárazníku prověřit, zda se zadní víko může bez kolize vysunout vzad, aby vytvořilo vstupní otvor pro uložení střechy. Čtvrtým a pátým dílem střešní konstrukce jsou netradiční boční kryty, které uvolňují prostor pro úschovu střešních oblouků po stranách.

Vnější rozměry Volkswagenu Eos činí 4,41 x 1,79 x 1,44 m, pohon bude mít na starost jeden ze čtyř zážehových motorů (85 kW, 110 kW, 147 kW a 184 kW) resp. jeden vznětový (103 kW). Trh se prvních vozů dočká na jaře v roce 2006, kdy obsadí tento otevřený Volkswagen místo v modelové hierarchii nad New Beetlem Cabrio (dosud vyrobeno 126 tisíc kusů).

Poprvé je u Volkswagenu použit systém elektrického odklápění sedadel usnadňující nastupování na zadní sedadla. Elektricky otevírané a zavírané víko zavazadelníku ukrývá 205 l (konfigurace kabriolet) nebo 380 l (konfigurace kupé).

Srovnatelné novinky jsme v minulých dnech představili obrazem v článcích: Volvo C70: střešní kouzla (video) a Opel Astra Twin Top: střešní kouzla II (video).

Poznámka: Videa jsou k dispozici ve formátu DivX a WMV.

Ke spuštění DivX videí je nutné mít v MediaPlayeru nainstalován plug-in DivX, který si můžete stáhnout zde. Tento formát lze s příslušným kodekem přehrát na všech operačních systémech.

Ke spuštění WMV videí není nutné na platformě Windows nic instalovat - MediaPlayer sám video přehraje. Tento formát videa však není použitelný v jiném přehrávači a na jiných operačních systémech.

Další zajímavá videa najdete ZDE.

Ondřej Láník
Diskuze (2)