Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen: Oslavy 60 let campingových vozů probíhají ve Veroně

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Německá automobilka ve spolupráci s karosárnou Westfalia začala vyrábět campingové Transportery v roce 1951.

Začaly tak vznikat pouhý rok po základním modelu. Kulaté jubileum už je dobrým důvodem k oslavám, které probíhají v italské Veroně. Sem vyrazil konvoj třinácti historických vozů různých výrobních ročníků z bavorského Aschau im Chiemgau přes průsmyk Grossglockner k Lago di Garda, cílem byl hotel Byblos Art Villa Amista ve městě dvou slavných milenců.

Celá trasa měřila 600 km a mezi celebritami, které se jí zúčastnily, nechyběli herci a zpěváci, ale také legendární belgický závodník Jacky Ickx. Obytné Transportery sice neposkytovaly takový komfort jako dnes, ale pro tehdejší generaci byly i tak domovem na kolečkách.

Dalo se v nich pohodlně přespat i ve čtyřech lidech.

Vycházely pochopitelně z první generace slavných dodávek, která se od roku 1990 retrospektivně značí T1. V době výroby byla ovšem celá řada užitkových aut a minibusů (těm Němci říkají láskyplně Bulli) Typem 2. Jasnou „jedničkou“ byl totiž Brouk. Volkswagen Campingwagen byl populární nejen v Německu, ale v šedesátých letech se stal doslova kultem pro americké hippies.

Dnešní model předloni modernizované řady T5 s označením California nabízí kromě klimatizace a navigačního systému kuchyňský kout a prostor na spaní (tzv. alkovnu) ve střeše s lůžky, které mají podpůrné dřevěné mřížky.

V posledních letech prodávala divize užitkových vozů VW asi čtyři tisícovky Californií ročně. Možná vám toto číslo přijde nízké, jenže jedná se o speciály určené pro pobyt v přírodě a na cestách a výsledná cena tomu samozřejmě odpovídá. Letos si však již zákazníci odebrali tolik vozů, že výsledný počet přírůstků by měl přesáhnout číslo 6.000 a dosáhnout tak nového rekordu.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)