Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Tiguan se částečně odstěhuje do Hannoveru

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Německá a co do objemů produkce a prodejů největší evropská automobilka zvyšuje kapacitu továren v Číně a USA. Nyní ji to samo čeká doma, konkrétně v Hannoveru.

Severoněmecký Hannover je rodištěm Transporterů T5 a pick-upů Amarok, těch druhých pouze pro evropský trh. Tiguan se vyrábí v hlavním závodě ve Wolfsburgu, ale podle agentury Reuters by se alespoň část produkce měla přestěhovat do zhruba 90 km vzdáleného Hannoveru. Tamní továrna totiž jede aktuálně zhruba na 70 % a část zaměstnanců by tak musela odejít. Agentuře to řekl již v lednu jeden zástupce vedení závodu. Legrace to pro ně rozhodně není, v komplexu pracuje na 14 tisíc lidí. Poptávka po užitkových autech na starém kontinentu však v poslední době poklesla a Volkswagen se tomuto faktu musí přizpůsobit.

Původně se uvažovalo o tom, že by v Hannoveru moha vznikat nová generace velkých užitkových Crafterů, pro tu se ale staví nový závod v Polsku v blízkosti toho poznaňského. Ani Porsche Panamera se sem z Lipska rozhodně nepřesune. Tiguan je jedním z nejprodávanějších modelů svého segmentu na evropském trhu. Z produktů Volkswagenu jde pak o třetí nejmasovější, který vzniká na domácí půdě.

Kompaktní SUV se rodí od roku 2007 nejen v Německu, ale i v ruské Kaluze a čínské Šanghaji. Facelift přišel na jaře 2011. Volkswagen plánuje v Hannoveru vyrábět až několik stovek aut denně, linky ve Wolfsburgu se však nezastaví a z bran mateřské továrny bude vyjíždět stále více vozů než z hannoverské.

Je po sedmi letech nejvyšší čas na střídání stráží? Určitě, druhá řada se možná objeví ještě letos, Reuters však nemluví o tom, zda už v případě částečného přesunu půjde o novou generaci, nebo ještě tu stávající. Od Volkswagenu se zatím oficiálně nevyjádřil nikdo. Schválení takového kroku vyžaduje hlasování v dozorčí radě a je potřeba alespoň dvoutřetinová většina z 20 křesel. Zástupce v řídícím orgánu mají i firemní odbory.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Sumi2000
21. 3. 2014 15:46
Re: Nová generace?
Tiguan už za 7 let dost zastaral..
Nový a zřejmě zvětšený model si větší zavazadelník zaslouží!
Jinak nebude v nynější konkurenci tak úspěšný!
Avatar - Jaros71
21. 3. 2014 15:44
Re: Nová generace?
Souhlas!
Předpokládám nárust o cca 10-15 cm.
Na úroven' nové RAV4 , CR-V nebo CX5.
21. 3. 2014 12:38
Re: Nová generace?
tak to bude nekonečné auto >:D
21. 3. 2014 08:05
Re: Nová generace?
>:D
Avatar - Ada je zase tady
21. 3. 2014 01:25
Re: Nová generace?
Ano, měl by být delší!