Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Transporter - útok na užitkový trůn Fordu

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Po zveřejnění prvních fotografií osobní verze nové generace Volkswagenu T5, mikrobusu Multivan , přišla na řadu také první oficiální zpráva k užitkové verzi s názvem Transporter.

Po zveřejnění prvních fotografií osobní verze nové generace Volkswagenu T5, mikrobusu Multivan (psali jsme o ní zde), přišla na řadu také první oficiální zpráva k užitkové verzi s názvem Transporter. Transporter se začíná vyrábět v německém Hannoveru se dvěma rozvory a třemi výškami karosérie, aby uspokojil různé požadavky zákazníků.

Elegance Multivanu byla v rámci možností přenesena i na Transporter. Základní délka činí 4,89 m, šířka 1,91 m a výška 1,96 m. V dalších verzích může být délka o 40 cm větší (potom je celková délka 5,29 m) a výška 2,16 m nebo 2,46 m. Ložný objem Transporteru se pohybuje v závislosti na provedení od 5,8 m3 do 9,3 m3. Připraveny jsou také nejrůznější nástavby.

Základní pohonnou jednotkou je benzínový čtyřválec 2.0 l (85 kW, 170 Nm) resp. turbodiesely čerpadlo-tryska o objemu 1,9 l se 63 kW nebo 77 kW. Nově vyvinuté přeplňované vznětové pětiválce mají výkony 96 kW nebo 128 kW a točivé momenty 340 Nm resp. 400 Nm. Na vrcholu stojí prozatím čtyřventilový motor V6 3,2 l, který dává 170 kW a 315 Nm. V tomto segmentu zatím ojedinělá montáž šestistupňové převodovky bude k dispozici pro pěti a šestiválce.

Pečlivý přístup při navrhování interiéru byl cestou k vytvoření praktického pracoviště řidiče s mnoha odkládacími místy, držáky na nápoje, mapy, či dokumenty. Volkswagen v tiskové zprávě uvádí, že přetvořil pracovní prostředí řidiče na místo k životu... Naše dojmy z nového Transporteru/Multivanu vám brzy přineseme.

Ondřej Láník
Diskuze (7)