Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen vyvíjí čelní sklo, které nezamrzá

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Zimní měsíce jsou pro motoristy utrpením. Rozmary počasí si vynucují zvýšenou péči o automobil. Jedním z problémů je zamrzající čelní sklo.

Obíhání automobilu se škrabkou v sychravém ránu, aby po usednutí do vozu řidič vůbec něco viděl, zná každý. Ani instalace nezávislého topení, či vyhřívání vše neřeší. Německý Volkswagen vyvíjí ve spolupráci s Fraunhofer Institutem v Braunschweigu sklo, které nezamrzne ani při -18 stupních Celsia.

Kouzlo čelního okna, které se nepokryje ledem ani při takto nízké teplotě, tkví v tenké vrstvičce oxidu cínu a india, která je na něj nanesena. Je pochopitelně transparentní, nijak tedy neomezuje výhled, vždyť se dnes běžně používá k výrobě displejů. Vrstva, kterou u VW nazývají Low E (z anglického low thermal emissivity - nízké tepelné vyzařování), chrání před ochlazováním skla, takže voda nemůže na povrchu kondenzovat ani přimrzat.

Nové čelní sklo samozřejmě nechrání vždy, jsou-li povětrnostní podmínky obzvláště nepříznivé (zamračeno, vítr a vysoká vlhkost). I tak ale představuje poměrně zásadní inovaci. Má rovněž další nevýhody, kromě ceny india také jednu ještě závažnější: kovová vrstva mate komunikační systémy v autě, zejména rádia a mobilní telefony a jejich bezdrátové spojení.

Vývojáři VW však na zdokonalení pracují a v dohledné době by se takové sklo mohlo objevit v nabídce příplatkové výbavy u vozů Volkswagen a Audi. V současnosti mohou zákazníci u některých modelů zvolit již v úvodu zmíněné vyhřívání, případně nezávislé topení.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
27. 11. 2012 21:13
2012
Ubehli presne 2 roky a v ponuke stale nic take nie je :-(
Avatar - Krispos
10. 11. 2010 00:59
Re: Držím im palce.
Kdyz vidim kolik lidi nepouziva handsfree tak bych to bral jako prednost >:D
Avatar - positivemind
9. 11. 2010 21:14
Re: RAIN OFF
Mně zas pomáhá uklidit si auto do garáže
9. 11. 2010 17:50
Dobrý nápad, drahý nápad
Zajímavý nápad, zamrzlé sklo dokáže pěkně zdržet. Jak je ale u VW zvykem, bude takové sklo skoro určitě za tučný příplatek. Pojistka bude kdovíjaká a já už jsem měl prdlé 2 skla od kamínku od kamionu. Pokud to bude sériově, tleskám :-)
9. 11. 2010 13:57
Re: Držím im palce.
je možné, že časom nájdu nekovový materiál, ktorý dokáže niečo podobné