Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen zastavil výrobu Passatu TDI

David Bureš
Diskuze (233)
Volkswagen Passat s turbodieselovým motorem se aktuálně nesmí v USA prodávat. Nemá tak smysl, aby vznikaly další exempláře takového modelu.

Volkswagen ve své americké továrně Chattanooga zastavil produkci modelu Passat s motorem 2.0 TDI. Tímto krokem reaguje na probíhající kauzu Dieselgate. V USA prodávaný a vyráběný Passat se proti tomu nabízenému v Evropě liší vzhledem i velikostí.

Automobilka neoznámila, kdy přesně byla výroba Passatu TDI zastavena. Ještě v polovině října, už po vypuknutí kauzy Dieselgate, se totiž model stále vyráběl. Passat TDI modelového roku 2016 se ale ve Spojených státech nesmí kvůli objevenému nelegálnímu softwaru prodávat, a tak není důvod, aby vznikaly další kusy tohoto vozu. Zatím poslední vyrobené exempláře amerického Passatu s turbodieselem už ani nezamířily k prodejcům, ale zůstaly v areálu továrny.

Podle mluvčího závodu Scotta Wilsona není zastavení výroby takový problém. V továrně totiž probíhá přechod z výroby Passatu modelového roku 2015 na produkci inovované verze modelového roku 2016. Je tak snadné přizpůsobit produkci a vyrábět jen Passat se zážehovými agregáty.

Otázkou je, co se zájmem klientů udělá kauza Dieselgate. Americké prodeje Passatu sice v říjnu meziročně vzrostly o čtvrtinu, za deset měsíců roku ale model hlásí pokles prodejů o 12 %. Klienti sice mohli čekat na facelift, o problémovém turbodieselu ale ještě nevěděli.

Přerušení výroby Passatu nebude mít vliv na plánované rozšíření továrny Chattanooga. Závod ve státě Tennessee se připravuje na zahájení výroby nového crossoveru, ke kterému dojde v příštím roce. Sedmimístná novinka nahradí někdejší MPV Routan (přeznačkovaný Chrysler Town & Country), vycházet bude z takřka tři roky starého konceptu CrossBlue.

„Americký“ Passat prodávaný též v Asii se po čtyřech letech od premiéry dočkal modernizace. Ta se zaměřila na úpravu vzhledu a zvýšení kvality interiéru. Podle původních plánů se 4,86 metru dlouhý sedan měl i nadále prodávat také s turbodieselem 2.0 TDI, kvůli jeho zákazu se ale nabídka v USA omezila na benzinové motory – přeplňovaný čtyřválec 1.8 TSI (125 kW) a 3,6litrový šestiválec (206 kW).

David Bureš
Diskuze (233)
Avatar - Hammunasakra
14. 11. 2015 10:17
Re: a co EU??
My Evropani křižáci sme drancovali a zabíjeli islamisty násobně víc než nám dneska vracej. Důvod stejně tupej dneska i tehdy

Rozděluj migranty a uprchlíky. Ty bysme přes kecy prezidenta měli přijímat i my. Víš z praxe že tu bylo 20 tisíc jugoslávců? Ani sis nevšim. Dneska všichni vědí že tu je 80 syřanů. A to samý je v Německu. Odhadem 400 tisícum syřanů pomůžou - stejnej počet jich je jen v Istanbulu. Lidi jako prezident maj vysvětlovat a zklidňovat. Ten náš dělá přesnej opak

Je fuk co se ti líbí, je to o tom že jinak než černobíle tohle nejde! ;-)
K nám stejně nikdo nechce takže je to zbytečná diskuze. Do stejně velkejch států jako my Rakouska nebo Švédska letos dorazilo 100 t. lidi. Normálně to bejvá tak 50 t. U nás se prezidentovi, Okamurovi a dalším hvězdounum podařilo vyvolat hysterii kvůli 80 kouskům :-)
Je fakt že úroveň zpravodajství o problematice je horší než Foktovy místní články o autech >:-[]
Avatar - white label
14. 11. 2015 02:11
Re: a co EU??
Co si teda myslel tím my a před lety?
Ve všech případech nepostupuje podle ústavy. I pomáhat se musí umět tak, aby to bylo přínosné pro ty, co pomoc opravdu potřebují a zároveň únosné pro ty, co jim mají pomáhat, jinak se to může obrátit proti oběma skupinám.
"Líbí" se mi tvůj černobílý pohled na věc, kdo nechce pomáhat podle režie Angely, nechce pomáhat vůbec. Kdo nechce úplně volné vnější hranice EU, ten chce všechny na čáře rovnou střílet.
Avatar - Hammunasakra
14. 11. 2015 01:27
Re: a co EU??
Kancléřka postupuje podle ústavy. Že se lidem víc líbí kecy Zemana a jemu podobnejch neznamená že by se tak měla taky chovat

Ne nás se to netýká nebo týká velmi okrajově. Do celý půlmiliardový Evropy letos dorazilo asi milion migrantů a uprchlíků. V 6ti milionovym Jordánsku je jich přes milion. Když tak čtu reakce Čechů ty teprv asi musej nadávat ;-)

Ne do Řecka ne, to si neporadí ani samo se sebou. Tam jich bude možná tak 50 tisíc. U nás 80 kusů - zajímavý porovnání co >:-[]

Na závěr: Lezou si tak tři slimáci a najednou jeden z ničeho nic exploduje. Zbylí dVa nechápavě koukaj až jeden řiká: Asi muslimák :-)

V Turecku jich sou asi 2 miliony. Co bys navrhoval ty? Ostnatej drát, armádu na hranice a střílet jako za socialismu?
Avatar - white label
14. 11. 2015 01:08
Re: a co EU??
Takže nás se to netýká, my nejsme v Evropě, my za hranice ČR nejezdíme stejně, jako jsme tam nejezdili (nemohli jezdit) za komančů a kolem ČR je neprostupná hranice a proto můžeme být úplně v klidu.
Velké (při)stěhování (v Evropě) už probíhá a v počátku bylo brutálně podpořeno bezpodmínečným pozváním Angely, bohužel to reálně nebylo pozvání jen do Německa a Německo není samo, kde to už dnes prokazatelně nezvládají, a představou, že se to dá v této fázi snadno zastavit (nebo dokonce vrátit) rozhodně netrpím. Ale ty jsi tu psal, že Němci v pohodě všechny nežádoucí kdykoli snadno vrátí. Kam, do Řecka, kde si neví rady ani sami se sebou?

"Merkelová čelí propadu popularity u voličů. Podle v pátek zveřejněného průzkumu ZDF je většina Němců přesvědčena, že kancléřka postupuje v uprchlické krizi špatně..."
A brzy bude ještě hůř.
Avatar - Hammunasakra
14. 11. 2015 00:38
Re: a co EU??
Netuším co si myslíš ;-)

Co se migrantů tyče sme na tom asi jako Amerika před 100 lety. EU je bohužel tak někde v polovině svýho vývoje = dost blby období :-!

USA vezmou asi 100 t. uprchlíků ze Sýrie a spol. Migranti sou jiný téma.

Myslím že ty se picneš až po týhle zkušební vlnce migrantů mnohanásobný množství. Věř nevěř čekaj nás stěhování národů. Nás se ale týká furt jen těch ani ne 80 kusů ze Sýrie co tu zažádalo Zemanovi, Okamurovou, Dělnický straně atd navzdory o válečnej azyl
To snad zvládnem :-)