Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen zvýší mzdy německým zaměstnancům o 4,8 procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Automobilka Volkswagen se s vlivným odborovým svazem pracovníků kovoprůmyslu IG Metall dohodla na zvýšení mezd pro zhruba 120.000 zaměstnanců firmy v západních spolkových zemích.

Mzdy se tak od podzimu v období 12 měsíců zvýší celkově o 4,8 procenta, sdělili zástupci Volkswagenu a odborů.

IG Metall vstupoval do jednání s požadavkem zvýšit mzdy na příštích 12 měsíců o pět procent. Svaz, který určuje trend v mzdových vyjednáváních v celém německém průmyslu, sjednal tento měsíc zvýšení mezd pro 3,8 milionu německých zaměstnanců různých průmyslových odvětví o 4,8 procenta, uvedla agentura Reuters.

Podle dnešní kolektivní smlouvy se mzdy v závodech Volkswagenu v západním Německu od 1. září zvýší o 2,8 procenta. Další dvě procenta pak zaměstnanci dostanou přidáno od srpna 2017. Nová mzdová dohoda platí do konce ledna 2018.

Součástí dohody je i rozšíření možnosti zaměstnávání na částečný úvazek. Firmě to v případě poklesu poptávky umožní snížit počet dní, které odpracují zaměstnanci určitých věkových skupin.

Počátkem měsíce Volkswagen oznámil, že jeho řadoví němečtí zaměstnanci dostanou za loňský rok prémii 3950 eur (107.000 Kč). Kvůli krizi vyvolané skandálem s obcházením testů emisí naftových vozů to bude o třetinu méně, než kolik dostali za předešlý rok.

Volkswagen loni kvůli nákladům spojeným se skandálem prodělal 1,6 miliardy eur (43,2 miliardy Kč), což byla nejvyšší celoroční ztráta v jeho historii. Skupina loni přiznala, že do vozů s naftovým motorem instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Aféra se po celém světě týká asi 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - Hammunasakra
21. 5. 2016 23:44
Re: Kdo zaplati dieselgate - Nemci urcite ne
Víš že škodováci o kterejch píšeš maj vyšší platy než mraky vysokoškoláků = od učitelů po..? ;-)

Stejný platy jako v Německu by chtěli všichni = bez socíku by tady takový třeba možná i byly. My zvolili socík >:-[]
21. 5. 2016 17:55
Kdo zaplati dieselgate - Nemci urcite ne
Takze ted je uz snad vsem jasne, ze vsechny prusvihy VW, jako dieselgate a pod., nezaplati Nemci, kteri je vytvorili, ale opet zamestnanci mimo Nemecko. Jak priznacne pro soucasnou EU a postaveni Nemecka v EU. Skodovaci - jen pekne makejte, drzte krok a hubu ... platte koncernu za sluzby.