Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo: automobily bez nehod do roku 2020

Libor Zezulka
Diskuze (3)
Konstruktéři Volvo Cars se rozhodli vytvořit technologii, která by do roku 2020 učinila automobilové nehody minulostí. Podaří-li se to, chystá Volvo další změny.

Vize konstruktérů Volva zahrnují navzájem komunikující vozidla vybavená inteligentním systémem, jež může v případě hrozící nehody převzít řízení vozidla za řidiče. Tento přístup převzali odborníci Volva z letectví. „Abychom byli dostatečně vizionářští, musí být naše Volvo zkonstruováno tak, aby ho jednoduše nikdy nemohla potkat nehoda,“ uvedl Anders Gunnarson, vrchní konstruktér v oddělení pro strategický design společnosti Volvo Cars.

Kombinace několika současných technologií a prvků, které budou brzy představeny, přiblížily koncept „automobilu bez nehod“ blíže realitě. Systém Driver Alert, který je nyní v konečné fázi vývoje, monitoruje pohyb vozidla v jízdních pruzích na vozovce. Pokud automobil zaznamená výraznou odchylku ve směru jízdy, vyšle řidiči varování pro případ, že by u něj došlo k mikrospánku.

Vozy Volvo modelového roku 2006 (například nástupci S80 a V70) budou vybaveny první generací této technologie. Vozidla budou vybavena kamerami a radarem s „inteligentním“ software, který bude schopen určit pohybující se nebo stacionární objekty, které by mohly představovat potenciální nebezpečí. Řidič bude upozorněn na hrozící kolizi výstražnými světly a zvuky.

Pokud bude hrozba trvat, bude systém schopen automaticky aktivovat brzdy vozidla a snížit tak závažnost nárazu. „Řidiči dnes musí věnovat pozornost stále vyššímu množství podnětů uvnitř i vně vozidla,“ vysvětlil Jan Ivarsson, manažer pro bezpečnostní strategii ve společnosti Volvo. „To vytváří velký tlak na jejich schopnost vypořádat se s tím, co se děje kolem nich,“ dodal.

Ivarsson doplnil, že nové bezpečnostní technologie nepředstavují začátek dohledu „Velkého bratra“ nad řízením.

„V mnoha oborech jsou využívány inteligentní počítačové systémy, které snižují možnost lidské chyby, jež by mohla vést ke katastrofě. Jako příklady těchto oborů lze uvést jadernou energetiku nebo letectví,“ řekl. Volvo si zároveň uvědomuje, že vozy bez nehod je možné vytvořit pouze ve spolupráci s vládami a s dalšími významnými výrobci automobilů.

Pokud bude Volvo ve svém snažení úspěšné a podaří se mu vytvořit systém prakticky vylučující automobilové nehody, slibuje další změnu. Jelikož automobily nebudou bourat, bude možné vyrábět karoserie z podstatně lehčích, ekologičtějších a také levnějších materiálů. Těžké výztuhy tak v představách Volva nahradí lehké plasty a přírodný materiál jako například lněná tkanina.

Libor Zezulka
Diskuze (3)