Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses připravuje linkový provoz prvních elektrických kloubových autobusů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Buses pokračuje ve vývoji elektrických autobusů a jejím dalším krokem je testování prvních kloubových vozidel v linkovém provozu v Göteborgu.

Společnost Volvo Buses v rámci ElectriCity vyšle v červnu letošního roku dva prototypy elektrických kloubových autobusů v Göteborgu na část trasy linky 16, využívané velkým počtem cestujících.

Testování elektrických kloubových autobusů ve skutečném provozu naváže v rámci projektu ElectriCity na dvounápravové elektrické autobusy značky Volvo Buses, využívané od roku 2015 na lince 55.

Elektrické kloubové autobusy pro Göteborg jsou dlouhé 18,7 m s kapacitou 135 cestujících, z nichž může být až 38 sedících. Autobusy mají čtyři dvoukřídlé dveře pro rychlý výstup a nástup, čemuž je přizpůsoben prakticky celý jejich interiér. Cestující se mohou těšit na moderní osvětlení, bezplatnou wi-fi, dobíjecí porty a rovněž i nový informační systém.

Společnost Volvo Buses prozatím neuvádí technické údaje svých elektrických kloubových autobusů, ale zmiňuje, že dobíjecí stanice budou umístěny na zastávkách Eriksbergstorget a Sahlgrenská univerzitní nemocnice. Tyto stanice budou využívat rozhraní OppCharge, takže mohou být také používány elektrickými autobusy jiných výrobců.

Prototypy elektrických kloubových autobusů mají být od 14. do 21. června letošního roku provozovány na zvláštní trase Volvo Ocean Race mezi Nordstanem a Frihamnenem v centru města v rámci aktivit spojených se slavným závodem. Následně budou od 25. června využívány na již zmiňované lince 16.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)