Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FMX: Stavba nejdelšího tunelu na světě (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Těžké nákladní vozy Volvo FMX se při stavbě železničního tunelu mezi Švýcarskem a Itálií pohybují po cestách, jejichž spád dosahuje až 22 %.

Železniční tunel, který bude po svém dobudování dlouhý 57 kilometrů, se má stát nejdelší stavbou svého druhu na světě a stane se důležitou součástí dopravního řetězce spojujícího železniční sítě severní a jižní Evropy a velké přístavy v Rotterdamu a v Janově. Stavba byla zahájena koncem devadesátých let a tunel bude pro dopravu otevřen v roce 2017. Denně má tunelem projet okolo 300 vysokorychlostních vlaků.

Tunel je skrz horský masiv prorážen přibližnou rychlostí 25 metrů denně. Jedním z největších problémů tohoto projektu je odvoz 13,5 milionu kubických metrů drceného kamene, který je vytěžován ze skalního podloží. Jeho část je vyvážena z tunelu a ukládána do teras, tak aby postupně vytvářely nové obrysy hory, které se začlení do okolní alpské krajiny.

Během výstavby nejdelšího úseku, dvacetikilometrové vzdálenosti mezi místy Camorino a Vezia má převoz odtěženého kamene na starosti společnost Beffa Transporti. Ta využívá svou vlastní flotilu vozů Volvo a také nákladní vozu pronajaté od svých dodavatelů. Právě zde Volvo FMX (6x4) prokazuje své kvality a řidiči oceňují vedle robustní konstrukce i komfort v kabině a výhled z vozu díky novému druhu zpětných zrcátek.

Nákladní vůz na stavbě tunelu pracuje ve dvou směnách na 40 kilometrů dlouhé trati mezi tunelem a vykládacím prostorem. Tato trať zahrnuje veřejné silnice i staveniště. Po většinu dne je nosnost nákladního vozu využívána na maximum. Za směnu přepraví až 2200 tun drceného kamene. Vozy s téměř 40 tunami zátěže na korbě zde musí zvládat jízdu po strmých svazích s blátivým povrchem.

Volvo FMX

Volvo FMX je navrženo pro těžké stavební práce. Od svých čistě silničních příbuzných řady FM se na první pohled liší vyšší světlou výškou a designem třídílného nárazníku i provedením hlavních světlometů.

Podobně jako u jiných řad nákladních vozů značky Volvo i u FMX lze vytvořit celou řadu kombinací rozvorů kol, výbav podvozku, zdvojených náprav a dalších prvků. Volvo Trucks uvádí u modelové řady FMX celkovou hmotnost vozu v rozmezí od 18 do 48 tun. Výška podvozku může být od 900 do 1240 mm.

Základem vozu je samozřejmě rám z oceli. Boční a příčné nosníky mají profil ve tvaru U. klínové vzpěry a reakční ramena na dvojitých nápravách jsou navrženy pro extrémní zatížení. Rám je rovnoběžný a po celé délce stejně vysoký. Je vybaven modulárními upevňovacími prvky.

K pohonu mohou sloužit vznětové motory D11C o objemu 11 litrů nebo D13C o objemu 13 litrů. Tyto řadové šestiválce mohou z objemu 11 litrů poskytovat výkony od 243 kW (330 k) do 331 kW (450 k) a v případě třináctilitrových motorů může být k dispozici výkon od 280 kW (380 k) do 368 kW (500 k). Motory vybavené katalyzátorem SCR splňují emisní normu Euro 5.

Sílu motoru může na kola přenášet automatizovaná převodovka i-Shift. Ta si poradí i s točivým momentem 2500 Nm, který od 1050 do 1400 min-1 poskytuje třináctilitrový motor D13C s výkonem 368 kW (500 k). Vedle převodovky i-Shift je pro modelovou řadu FMX k dispozici i několik manuálních převodovek a plně automatická převodovka Powertronic.

K vozu Volvo FMX jsou k dispozici dva typy zdvojených náprav, které umožňují použití kotoučových brzd i v kombinaci s listovými pružinami. V nabídce jsou i kotoučové brzdy se vzduchovým odpružením a při této kombinaci jsou k dispozici systémy EBS a ESP. Další možností jsou bubnové brzdy se systémem ABS vhodné pro provoz v náročném terénu.

Ve výbavě modelové řady FMX samozřejmě nechybí ani pomocné brzdy Volvo a brzda VEB+. Pro všechny převodky jsou k dispozici retardéry.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - Special-line
24. 1. 2012 19:23
Re: nebrecte
[odkaz]
Avatar - Special-line
24. 1. 2012 19:21
Re: To je hezké promo
Nejsou to přesné výpočty, ale udává se že Tatra díky své koncepci a malým přenosem vibrací může jezdit v terénu o třetinu rychleji.

[odkaz]
Avatar - rohYpnol
24. 1. 2012 18:14
Re: To je hezké promo
Jasně. Staveniště je závodní dráha, kde se jezdí na čas... Bože, tys asi nikdy nebyl na stavbě, že 8-s
Navíc bych rád viděl to srovnání, že Tatra je v terénu o 1/3 rychlejší. Těším se na zdroj této informace.
24. 1. 2012 17:55
nebrecte
... vypada to stejne, ze Volvo Trucks jsou na tom o "neco" lepe nez Tatra... kde asi nastala chyba...?
Avatar - Bubáq
24. 1. 2012 16:13
To je hezké promo
Ó jaký skvělý výsledek: 22% (až!) spád... Nu, pokud by potřebovali vůz pro těžší podmínky, měli by se obrátit na výrobce lepších vozů... And si někdo z Tatrovky tohoto PR článku všimne a stavitelům tunelu nabídne Phoenix.