Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses a SAIC Motors: Nový společný podnik

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnosti Volvo Buses a SAIC Motors oznámily, že uzavřely dohodu o vytvoření nového podniku, který se zaměří na vývoj a výrobu alternativních pohonných systémů pro autobusy.

Společný podnik Volvo Buses a SAIC Motors se má věnovat vývoji pohonných a energetických systémů pro nové autobusy, které budou vybaveny buď hybridními pohonnými systémy, nebo jen elektromotory.

Volvo Buses má vlastnit 40 % této nové společnosti a SAIC Motors bude vlastníkem zbývajících 60 %. Název nového podniku je Shanghai Green Bus Drive System Co a bude umístěn v Šanghaji. Provoz má být po získání souhlasu příslušných vládních orgánů spuštěn ve posledním čtvrtletí letošního roku.

Pro čínskou vládu představuje urychlení vývoje alternativních pohonných systémů jednu z priorit s cílem je vytvořit řetězec podniků, které se budou touto problematikou zabývat. Již v současnosti patří Čína mezi špičky ve vývoji a výrobě autobusů s alternativními pohonnými systémy.

Důkazem může být například použití více než tří stovek autobusů společnosti Sunwin Bus při loňské výstavě EXPO 2010 v Šanghaji, z nichž bylo 120 poháněno elektřinou z baterií, 36 bylo vybaveno superkapacitory a 150 využívalo hybridní pohonný systém.

Shanghai Sunwin Bus Corporation je jedním z největších výrobců městských autobusů v Číně a zároveň již více než deset let společný podnik Volvo Buses a SAIC Motors. Nově založená společnost tak bude mít při vývoji nových pohonných systémů z čeho vycházet.

Kromě výsledků Sunwin Bus budou při vývoji využívány i poznatky, které na poli alternativních pohonů získala společnost Volvo Buses a firmy koncernu SAIC Motors. Cílem je zvýšit na čínském trhu podíl vozidel poháněných elektřinou a později i palivovými články.

Nová společnost se má soustředit na vývoj, montáž a testování prototypů s alternativními systémy pohonu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)