Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo může v Číně založit společný podnik s Dongfeng

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Volvo získalo od čínských úřadů první svolení k založení společného podniku s automobilkou Dongfeng.

Podle dohody uzavřené před rokem Volvo koupí za 5,6 miliardy jüanů, tedy v přepočtu za nějakých 20 miliard korun, 45procentní podíl nové dceřiné firmy Dongfeng, kam čínská společnost převede hlavní část výroby středně těžkých a těžkých užitkových vozidel.

Společný podnik zatím schválila čínská Komise pro národní rozvoj a reformu. Je to první krok v procesu, na jehož konci by Volvo mělo získat významné zakotvení na silně rostoucím čínském trhu. Volvo předpokládá, že schvalovací procedura skončí v polovině tohoto roku.

Volvo v Číně nyní větší aktivity nemá a první plán automobilky na vytvoření společného podniku v zemi v minulém desetiletí selhal. Volvo chce zvýšit prodej vozů v Asii a Tichomoří o 50 procent a spojení s Dongfeng je klíčovou součástí tohoto plánu. Zástupci firmy odhadují, že spolupráce obou společností by přinesla na čínském trhu nákladních vozů 16 procent.

Dongfeng Motor nyní jedná o alianci s automobilkou PSA Peugeot Citroën. Čínská firma by měla přispět k navýšení kapitálu PSA a získat v ní podíl 14 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)