Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo příští rok vypustí autonomní vozy do běžného provozu

Jan Mička
Diskuze (2)
Volvo spouští ve Švédsku unikátní projekt. Sto autonomních vozů pustí do běžného provozu.

Na ambiciózním projektu Volvo spolupracuje se švédským ministerstvem dopravy, dopravním úřadem a institutem Lindholmen Science Park. Projekt nese název „Drive Me“ a má za úkol implementovat autonomní vozy do běžného provozu. Cílem je prokázat přínos autonomního řízení pro společnost a dostat značku Volvo do čela vývoje dopravních prostředků budoucnosti.

Testování autonomních vozidel bude probíhat na přibližně padesáti kilometrech silnic ve městě Göteborg a jeho okolí. Nejedná se přitom o okrajové silnice, kde by bylo snížené riziko možných problémů. Silnice představují vytížené tepny, kde se často tvoří kolony. Dálnice samozřejmě nejsou výjimkou. Projekt bude spuštěn příští rok, v následujících letech bude probíhat vývoj všech nezbytných zařízení s využitím dat z reálného provozu. Oficiální uvedení prvních vozů na silnice města Göteborg je plánováno na rok 2017.

Vozidla zahrnutá do projektu „Drive Me“ jsou označena jako vysoce autonomní. V praxi to znamená, že může řidič přenechat řízení pouze na automobilu, který ovládá veškeré důležité funkce zcela sám. V případě potřeby může řidič kdykoliv převzít kontrolu nad situací, řízení vozu však nevyžaduje úplnou pozornost. Vozy budou postaveny na nové modulární platformě SPA, na které již příští rok vyjede nová generace Volva XC90.

Jan Mička
Diskuze (2)
2. 12. 2013 17:13
Re: ehm...
Spíš to chápu tak, že můžeš auto nechat autem a nemusíš ho neustále ostražitě hlídat. Ale když bude potřeba, tak budeš moci zasáhnout.
2. 12. 2013 15:51
ehm...
.... úplně nechápu tuhle větu: "V případě potřeby může řidič kdykoliv převzít kontrolu nad situací, řízení vozu však nevyžaduje úplnou pozornost."...

to jako i když převezmu řízení tak to auto bude půlku věcí dělat samo nebo co?