Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Nárazový test hybridního nákladního vozu (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Každý nový model společnosti Volvo Trucks musí absolvovat program nárazových testů. Volvo FE Hybrid není žádnou výjimkou.

Volvo FE Hybrid se sadou akumulátorů staví před techniky provádějící nárazové testy nové problémy. U tohoto hybridního nákladního vozu jsou akumulátory umístěny na boku. Před zahájením dodávek zákazníkům musí být jisté, že použitá řešení při kolizi zajistí ochranu všech zúčastněných před zraněním elektrickým proudem.

Model Volvo FE Hybrid je paralelně poháněn elektrickým a vznětovým motorem a je primárně určen pro distribuci zboží v městské zástavbě nebo sběr komunálního odpadu. Test se proto zaměřil na situaci, kdy osobní automobil vrazí do boku nákladního vozu. To je v městském provozu zcela běžný typ nehody, kvůli které se rozvážkové nákladní vozy nejčastěji dostanou do servisu.

Při testu byl proti boku Volva FE Hybrid vyslán nárazový vozík o hmotnosti 1600 kg, který rychlostí 46 km/h vrazil do míst, kde jsou uloženy akumulátory. Celá sestava elektrického pohonu má hmotnost 578 kg, z toho jen samotné akumulátory váží 232 kg. Elektrický systém pracuje při napětí 600 voltů.

Nárazový test byl proveden 45 sekund po začátku nabíjení akumulátorů. Důvodem pro toto načasování je skutečnost, že právě v tu dobu systémem prochází největší proud a technici mohou získat mezní výsledky testu.

Společnost Volvo ještě nikdy předtím neprováděla nárazový test hybridního nákladního vozu. Proto byli přítomni nejen technici nárazových testů, ale i experti z útvarů motorů, převodů a elektrických zařízení.

Poté, co nárazový vozík zasáhl sadu akumulátorů, zjistili technici, že instalace akumulátorů a elektrického vedení splnila jejich očekávání. Při kolizi nedošlo k nadměrnému zahřátí akumulátorů, neobjevily se plameny, nevytekla žádná kapalina, elektrický systém zůstal neporušen a vestavěný ochranný systém vypnul všechny aktivity související s elektřinou.

Test prokázal dvě nejdůležitější věci: že akumulátorová sada vydrží kolizi, aniž by způsobila požár, a že řidič vozu není touto částí pohonu zraněn.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)