Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks a preventivní údržba (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Společnost Volvo Trucks uvádí, že preventivní údržba může eliminovat osm z deseti neplánových odstávek nákladních vozidel.

Studie provedená společností Volvo Trucks odhalila, že výskyt neplánovaných odstávek nákladních automobilů může být díky preventivní údržbě snížen až o 80 %.

V dlouhodobém výhledu by pak mohly být tyto odstávky úplně eliminovány. Jedním z hlavních předpokladů tohoto očekávaného trendu je on-line spojení u nákladních vozidel.

Neplánovaná odstávka je jednou z nejnepříjemnějších situací, které mohou přepravní společnost postihnout. Kromě nepříjemností pro řidiče způsobuje i zvýšení nákladů na opravy, ztrátu výnosů z přepravy, a v tom nejhorším případě dokonce i poškození reputace.

Volvo Trucks, resp. oddělení pokročilé techniky a výzkumu (Advanced Technology & Research) společnosti Volvo Group, provedlo rozsáhlý průzkum založený na reálných provozních datech získaných z 3500 nákladních vozidel Volvo a shromážděných v průběhu období pěti let. Každé ze sledovaných nákladních vozidel najelo více než 120 000 km ročně.

S využitím této reálné statistické základny pak společnost simulovala široký rozsah možných servisních situací, aby mohla provést analýzu toho, proč a kdy u nákladních vozidel k neplánovaným odstávkám dochází. Na základě toho pak zjišťovala, jak je možné se jim vyhnout.

Jedním z důležitých předpokladů pro snížení počtu neplánovaných odstávek je schopnost předvídat potřebu údržby a přizpůsobit provádění servisu individuálně pro každé vozidlo. To je možné, protože současné nákladní vozidla mohou být připojena on-line ke svému servisu.

Ředitel pro kvalitu a provozuschopnost společnosti Volvo Trucks Hayder Wokil v souvislosti s on-line připojením vozů k servisu uvedl, že mechanik například může v reálném čase na dálku monitorovat, jak je příslušné vozidlo provozováno, a s velkým předstihem může naplánovat údržbu dříve, než dojde k poruše. Stejně tak může včas objednat náhradní díly.

Díky on-line spojení pak lze i plánovanou údržbu odložit na později, pokud mechanik zjistí, že se komponenty vozidla opotřebovávají méně, než bylo očekáváno.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - wakantanka
24. 5. 2015 09:51
Re: ok
Aha takze doma mohli jazdit aj v zalostnom stave?