Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks The Drivers’ Fuel Challenge 2014 míří do finále

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Soutěž Volvo Trucks The Drivers’ Fuel Challenge 2014 se blíží ke svému konci a již zná vítěze z regionu střední a východní Evropy.

Společnost Volvo Trucks spustila na jaře letošního roku regionální kola soutěže The Drivers’ Fuel Challenge 2014 zaměřené na hospodárnou jízdu pro profesionální řidiče, z nichž vzešli vítězové z jednotlivých států a následně i z daných regionů.

Střední a východní Evropu, kam patří Bosna-Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Makedonie, Černá Hora, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko, zastupovalo letos 3200 profesionálních řidičů.

V období od března do června letošního roku proběhla jednotlivá kvalifikační kola, během nichž bylo vybráno celkem patnáct vítězů národních částí. Ti se pak zúčastnili regionálního finále pořádaného ve dnech 28. až 30. srpna na Slovakia ringu poblíž Bratislavy, kde došlo k vyhlášení šampióna regionu střední a východní Evropy.

Během pátečního dopoledne se všichni finalisté snažili v bouřlivém prvním kole soutěže dosáhnout optimálního kompromisu mezi rychlostí, časem a spotřebou paliva. Jen čtyři z nich se pak kvalifikovali do rozhodujícího odpoledního finálového kola, a byli to soutěžící z Estonska, Litvy, Slovinska a Srbska.

Jak ranní, tak odpolední jízda slovenského finále se skládala ze dvou kol na závodní trati slovenského okruhu. Celková délka 11.844 metrů musela být projeta s co nejnižší spotřebou paliva v časovém limitu 16 minut a 30 sekund.

V tomto regionálním finálovém klání prokázal své schopnosti a dovednosti nejúspornějšího řidiče estonský soutěžící Aare Müil, který se nejnižší spotřebou 19,5 l/100 km stal šampionem regionu CEE (střední a východní Evropa)v Drivers’ Fuel Challenge 2014 a vítězem hlavní ceny v podobě nového osobního vozu Volvo S60.

K Aaremu Müilovi se brzy připojil Jonas Gudauskas z Litvy a Miško Đoković ze Srbska, kteří obsadili druhé a třetí místo. Tato trojice zamíří 19. září na mezinárodní finále, kde se rozhodne o celkovém vítězi letošního ročníku.

V rámci regionálního klání, a to během všech národních kvalifikačních kol i v regionálním finále trhu střední a východní Evropy, byly schopnosti řidičů testovány pomocí modelu Volvo FH. Ten byl do soutěže nasazen ve speciálním provedení „Volvo FH Drivers’ Fuel Challenge Edition“ upraveném pro hospodárnější jízdu, včetně různých prvků na úsporu paliva a souvisejících služeb.

Globální soutěž The Drivers’ Fuel Challenge, ve které profesionální řidiči nákladních vozidel soutěží v řízení tím nejúspornějším způsobem, zahájila společnost Volvo Trucks v roce 2011, kdy se jejím celkovým vítězem stal HoGyun Han z Jižní Koreji. Tato aktivita, v současné době pořádaná na globální úrovni, se etablovala jako úspěšná a vyvolala značný zájem, zejména v oblasti střední a východní Evropy, kde bylo rozhodnuto pořádat ji každým rokem.

Regionální kolo Drivers’ Fuel Challenge trhů střední a východní Evropy bylo v roce 2013 velmi úspěšné, neboť se přihlásilo bezmála 3200 účastníků ze 14 zemí spadajících do tohoto regionu - to je téměř dvojnásobek oproti účasti v roce 2012, která též byla pozoruhodná.

V loňském roce zvítězil maďarský řidič Zoltán Simon ze společnosti SIMON Zoltán EV Company, který v posledním kole regionálního finále předvedl své nepřekonatelné dovednosti a schopnost najít optimální rovnováhu mezi rychlostí, časem a spotřebou paliva, a stal se tak šampionem Drivers’ Fuel Challenge 2013 v rámci trhů střední a východní Evropy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)