Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks uvádí modelovou řadu FE s výkonnějším motorem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Trucks si pro svou modelovou řadu FE připravila novinky v podobě výkonnější pohonné jednotky a nové přední nápravy.

Volvo FE se ve své aktuální generaci představilo v létě roku 2013 a až doposud bylo nabízeno s přeplňovaným vznětovým šestiválcem D8K o objemu 7,7 litru s výkony 184 kW (250 k), 206 kW (280 k) a 235 kW (320 k).

V letošním roce uvádí společnost Volvo Trucks novou verzi modelové řady FE, která se zároveň stává jejím vrcholným provedením.

Touto novinkou je model FE 350, který je navržen pro celkovou kombinovanou hmotnost vozidla (GCW) až 44 tun a je podle svého výrobce vhodný k využití jako jednoduché nákladní vozidlo bez přívěsu i k tahání přívěsů. Jako příklady použití varianty se třemi nápravami jsou uváděny sklápěče, autojeřáby nebo vozy pro svoz komunálního odpadu, kde vyšší výkon podmiňuje vyšší produktivitu.

K pohonu nového modelu Volvo Trucks FE 350 slouží přeplňovaný vznětový šestiválec D8K Euro 6, disponující výkonem 257 kW (350 k) a točivým momentem 1400 N.m. S tímto motorem může spolupracovat automatizovaná převodovka Volvo I-Shift nebo plně automatická převodovka.

Volvo Trucks uvádí, že novinka bude k dispozici s konfiguracemi podvozku 4x2, 6x2 a 6x4 pro montáže účelových nástaveb a rovněž jako tahač návěsů 4x2. Přední nápravy mají být se zatížení od 7,1 až po nové provedení 9,0 tun, zatímco u zadních náprav je uvedeno zatížení od 13 do 23 tun.

Volvo FE s motorem D8K 350 Euro 6 bude k dispozici pro všechna provedení kabiny od krátké denní přes komfortní až po spací a rovněž i pro nízkopodlažní kabinu.

Společnost Volvo Trucks hodlá svou novinku nabízet na všech trzích, kde platí emisní norma Euro 6. Prodeje budou zahájeny koncem června a výroba v září letošního roku. Další produktové novinky týkající se řady FE budou představeny postupně během podzimu 2017.

V době uvádění naftového Volva FE 350 rozšiřuje Volvo Trucks tuto řadu i pro zájemce upřednostňující plynový pohon. Model Volvo FE 320 na CNG je nyní k dispozici s různými variantami kabiny - krátkou kabinou, komfortní kabinou, spací kabinou nebo nízkopodlažní kabinou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)