Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo vypouští 100 aut s automatickým řízením do provozu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Automobilka Volvo ve Švédsku spustila již dříve ohlášený projekt Drive Me, který uvádí do běžného provozu automobily s automatickým řízením.

Autonomním vozidlům je v posledních letech věnováno stále více pozornosti. Řada automobilek pracuje na vývoji osobních vozů, v nichž nebude nutné se zabývat řízením.

Svými pokroky ve vývoji se rozhodně netají BMW, jehož nejnovějším příspěvkem je kupé M235i, které umí samo driftovat. Výsledky své práce se nebojí pochlubit ani konkurenční Mercedes-Benz či Audi a na voze jezdícím bez zásahu řidiče pracuje i Nissan, Ford, Cadillac nebo Volvo.

Poslední jmenovaná automobilka předvedla schopnosti svých vozů s automatickým řízením například v loňském roce, kdy byly zveřejněny výsledky vývoje automatického parkování a letos poodhalilo svůj podíl na vývoji systémů Car-2-Car a Car-2-Object.

Koncem loňského roku Volvo ohlásilo, že v rámci projektu Drive Me hodlá vypustit do běžného provozu na veřejných silnicích celkem 100 automatických řízených vozů. Nyní byl tento projekt, který je podporován švédskou vládou a jsou do něj zapojeni i zákazníci Volva, spuštěn.

První z autonomních vozů značky Volvo se v rámci projektu Drive Me již pohybují za pomoci systému nazvaného Autopilot na vybraných testovacích trasách. Ty tvoří zhruba 50 km silnic v Goteborgu a jeho okolí. Jedná se jak o silnice představující frekventované dopravní tepny, tak o dálnice a místa, kde se často tvoří kolony.

Testovací vozy již nyní zvládají sledování aktuální dopravní situace ve svém okolí, jemuž přizpůsobují svou rychlost, která se samozřejmě pohybuje v rámci povolených limitů a není pro ně problémem ani přejíždění z pruhu do pruhu.

Projekt Drive Me sleduje celou řadu aspektů. Patří mezi ně podmínky, za jakých lze zavést autonomní řízení do infrastruktury a zjištění v jakých dopravních situacích je vhodné je využívat. Zjišťovány jsou rovněž reakce ostatních řidičů na vozidla, která se sama řídí a je také vyhodnocována spolehlivost autonomních vozidel.

Cílem automobilky Volvo je vytvoření vozu, který bude schopen samostatně zvládnout všechny možné dopravní scénáře včetně opuštění dopravního proudu a vyhledání bezpečného ‚přístavu‘ v případě, že řidič nedokáže z jakéhokoliv důvodu znovu převzít kontrolu nad automobilem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
21. 5. 2014 16:56
Na parkovanie dobré ....
Človek napr. zastaví před kinom ... a auto si zaparkuje samo ... tam to môže byť super ...

Na diaľnicu by som sa s tým nepustil ....

Jazdím vyše 20 rokov bez toho aby som spôsobil nehodu ... a nevidím dôvod sa spoliehať na nejakú automat .....

Osobne som k běžnému používaniu dosť skeptický ... lietadlá lietajú s autopilotmi už desiatky rokov ... a stále musí na ne dohliadať profík ... žiadne "chrápanie" sa nekoná ...

Avatar - Missouri
21. 5. 2014 11:57
Tohle může být užitečné
například na dlouhé cestě. Jakmile se dostaví únava, nemusím se bát schrupnout si za volantem >:D A taky bych mohl posadit za volant manželku, která sice řidičák vlastní, ale řídit neumí. No a úplně nejlepší je možnost nechat se vysadit doma a auto poslat do garáže. A ráno mu zavolat, že může přijet... :-!