Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo vzdalo honbu na Mercedes-Benz třídy S

Michal Fokt
Diskuze (16)
Projekt luxusního sedanu Volvo Universe/You byl ukončen, švédská automobilka se i propříště spokojí s působením pouze ve vyšší střední třídě.

Volvu se v čínském vlastnictví automobilky Geely nevede vůbec špatně a tak nebylo divu, že se zkoumaly další možnosti expanze tohoto švédského výrobce aut s dobrou pověstí. Jednou z možností byl logicky i vstup do kategorie luxusních aut, vždyť ve vyšší střední třídě si už Volvo dlouhá léta vede vcelku dobře.

Před dvěma roky tedy Volvo představilo na ženevském autosalonu designově poměrně nekonvenční studii Universe, která měla s těmito pětimetrovými ambicemi seznámit svět. Nešlo přitom o žádný výkřik do tmy, vzhledem k působení na americkém a čínském trhu měla být jen otázka času, než luxusní sedan v nabídce přibude, takže zájem potenciálních zákazníku na autosalonu mohl budoucnost ovlivnit, ale nijak zásadně.

O půl roku později už byla k vidění jeho evoluce v podobě studie Concept You, takže vše nasvědčovalo tomu, že se věci posouvají správným směrem. O to více překvapila nová informace, že Volvo nakonec konkurenta Audi A8 a Mercedesu S nepostaví. Nejde přitom o žádnou spekulaci, potvrdil to oficiálně šéf Volva Hakan Samuelsson.

Podle CEO Volva je takový vůz proti zelenému image značky a nesplňuje požadavky zákazníků. Současně prý není takový vůz kompatibilní s image značky Volvo, která by musela soupeřit s vozy, vybavenými motory V8 a V12. Jak vidno, management Volva zaujal velmi střízlivý postoj a namísto honby za luxusem se raději zaměří na nové generace modelů XC90 a S80, které budou i nadále představovat ty nejprestižnější vozy značky.

Michal Fokt
Diskuze (16)
Avatar - HitmanPB
23. 4. 2013 21:29
Re: Velmi realistické
Presne tak :yes:
Avatar - peV
23. 4. 2013 15:38
Kdo vi, jakto je doopravdy
Cetl jsem (sobotni Svenska Dagbladet, pro ty co si to chtej dohledat), jak to ted vypada ve vrcholnem vedeni Volva. Ten co to vlastni, nemluvi anglicky, takze vse s tlumocnikem, to co se jeden tyden schvali uz za tyden casto neplati. Velke slovo maji cinske urady, protoze vetsina penez na koupi volva byla pujcena a pujcky refinancovane z Ciny. Cili urad pry rozhodne - musite postavit tovarnu tam a tam, jinak nedostanete licenci na vyrobu v Cine = zadny prodej. Pak se misto, kde tovarna mela stat zmeni. Na tom miste neni odpovidajici infrastruktura, ale to nevadi - politicke rozhodnuti. A tekhle je Volvo nuceno v Cine investovat do veci, ktere prospivaji Cine, ne znacce. A jako tresnicka na dortu: primo v hlavni budove Volva v Torslande sedi cinan, ktery nema zadnou jinou funkci, nez informovat majitele o vsem, co se ve Svedsku jen sustne - management mu rika "spion z Ciny". Cili, del reportaze je to jeden velky chaos a vzhledem k podivnym prioritam to s volnymi financemi neni az tak slavne. Neprekvapilo by me, kdyby ten projekt odlozili z financnich duvodu.
23. 4. 2013 14:44
Re: To mě docela mrzí
Ano, ale přeci jenom S80 nebude, předpokládám, tak obří jako tyhle koncepty. Otázka tedy je, jestli tenhle impozantní vzhled udrží i přes střídmější rozměry.
23. 4. 2013 13:47
Re: To mě docela mrzí
:yes:
Avatar - Pekelná Micinka
23. 4. 2013 12:51
Re: To mě docela mrzí
:yes: