Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozy pro velvyslance - pohled z druhé strany

Michal Fokt
Diskuze (13)
Získali jsme vyjádření Ministerstva zahraničních věcí k velmi diskutované problematice výběru automobilů pro české velvyslance.

Získali jsme vyjádření Ministerstva zahraničních věcí k velmi diskutované problematice výběru automobilů pro české velvyslance.

Zde uvádíme zajímavé doslovné citace z obdržené zprávy.

"Nabídka uchazeče ŠKODA AUTO a.s. byla ze soutěže vyřazena z toho důvodu, že nevyhověla kontrole z hlediska obsahového splnění podmínek soutěže. Uchazeč nesplnil “další předpoklad pro plnění veřejné zakázky”, vymezený v čl.5,písm.h, zveřejněných podmínek soutěže.

Zadavatelem bylo požadováno, aby uchazeč tento další předpoklad prokázal předložením aktuálního výpisu z živnostenského rejstříku v rozsahu z nějž je patrné, kdo vykonává činnost odpovědného zástupce ve smyslu § 11, zákona č. 145/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, pro všechny živnosti, související s předmětem plnění veřejné zakázky.

Dále uchazeč ŠKODA AUTO a.s. nezpracoval nabídkovou cenu v souladu s podmínkami soutěže, neboť neocenil celý rozsah předmětu plnění veřejné zakázky, jak bylo zadavatelem soutěže požadováno.

ŠKODA AUTO a.s. byla z obchodní veřejné soutěže vyloučena v souladu se zákonem č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů. Výše uvedené důvody byly uchazeči dne 15.1.2002 písemně sděleny.

Proti svému vyloučení neuplatnil uchazeč ŠKODA AUTO a.s. v zákonem stanovené lhůtě opravný prostředek. Vzdal se tak práva uplatnit své připomínky a námitky u statutárního orgánu zadavatele, případně je obhájit v řádném správním řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže."

Ze zprávy sice nevyplývá, co bylo obsahem článku 5, písmeno h, (nejspíš právě požadavek na doložení zajištění servisu ve všech destinacích, kam měly automobily směřovat), každopádně je ale překvapivé, že nebyla zpracována požadovaná nabídková cena. Ještě podivnější je informace, že Škoda Auto neuplatnila možnost nápravy své nabídky, zatímco předseda představenstva prohlásil, že se "se Škodovkou už nikdo nebavil". Je tedy docela dobře možné, že mladoboleslavská firma výběrové řízení hrubě podcenila s tím, že volba české značky bude "jistá".

Výše uvedené vyjádření tedy vyvolává nad celou záležitostí ještě více otázek, než kolik jich bylo dosud. Skutečný stav věcí tak nejspíš nebude možné zjistit a na volbě automobilů to stejně nic nezmění. Nezbývá tedy než doufat, že příští veřejné soutěže dopadnou více ke spokojenosti široké veřejnosti, ať už byla tentokráte vina na jedné, či druhé straně.

Michal Fokt
Diskuze (13)