Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen: Na Severní smyčku s vítězi Dakaru

David Bureš
Diskuze (4)
Se Sciroccem na zemní plyn pojedou letošní čtyřiadvacetihodinovku na Nürburgringu Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz, Giniel de Villiers a Klaus Niedzwiedz.

Letošní ročník čtyřiadvacetihodinového závodu na Nürburgringu se koná tento víkend, je tak nejvyšší čas, aby Volkswagen představil tým, se kterým se tohoto vytrvalostního závodu zúčastní. Vedle tří Golfů24 německá automobilka nasadí dvě Scirocca poháněná zemním plynem.

Volkswagen Golf24 pohání přeplňovaný 2,5litrový pětiválec o výkonu 336 kW (450 k) a maximu točivého momentu 540 Nm. Automobil od prvních testů posílil o 10 koní, nadále je však vybaven pohonem všech kol a šestistupňovou sekvenční převodovkou.

Německá automobilka do závodu nasadí tři tyto Golfy, které mají být určitou oslavou letošního 35. výročí originálního Golfu GTi. Posádku bíločerveného Golfu24 se startovním číslem 35 tvoří Němci Peter Terting a René Rast, Dán Nicki Thiim a Francouz Franck Mailleux.

V modrobílém Golfu24 s číslem 135 pojedou Němci Thomas Mutsch a Patrick Simon, Švéd Fredrik Ekblom a Ital Edoardo Mortara, který je nováčkem šampionátu DTM. Ve třetím, bíložlutém Golfu 24 se startovním 235 pojedou dva Britové – Mark Blundell a bývalý pilot formule 1 Johnny Herbert – a dva Němci – Patrick Bernhardt a René Rast, který tak jako čtvrtý pilot usedne do dvou vozů.

Volkswagen do závodu opět nasadí i dvě Scirocca GT24-CNG poháněná zemním plynem, které se na Nürburgring vydaly poprvé před dvěma lety. Pod jejich kapotou je upravený dvoulitrový čtyřválec o výkonu 246 kW (330 k). Podle Volkswagenu Scirocco GT24-CNG vypouští až o 80 % méně emisí než srovnatelný vůz s benzinovým motorem.

V modrostříbrném Sciroccu s číslem 116 pojede dcera Jackyho Ickxe, Belgičanka Vanina Ickxová, Švýcar Peter Wyss a Němci Bernd Ostmann a Ulrich Hackenberg.

Posádka posledního nasazeného Volkswagenu pak bude opravdu hvězdná. Její tři členové jsou totiž vítězi posledních tří ročníků Rallye Dakar. Jmenovitě se jedná o Katařana Nasser Al-Attiyahu, Španěla Carlose Sainze a Jihoafričana Giniele de Villierse, které doplní Němec Klaus Niedzwiedz. Ten je dvojnásobným vítězem čtyřiadvacetihodinovky na Nürburgringu. Jak Al-Attiyah, tak Niedzwiedz jeli se Sciroccem na plyn už loni.

Závodní víkend letošní čtyřiadvacetihodinovky na Nürburgringu začíná už dnes (23. června) a potrvá až do neděle 26. června. Proti Volkswagenům se postaví na 200 soupeřů.

Loňskými celkovými vítězi se stala posádka BMW M3 GT2 týmu BMW Motorsport ve složení Jörg Müller, Uwe Alzen (oba Německo), Augusto Farfus (Brazílie) a Pedro Lamy (Portugalsko), která za 24 hodin objela na Nürburgringu 154 kol.

David Bureš
Diskuze (4)
23. 6. 2011 12:07
Re: ŠÍro z Bhútánu
Neni to poprve, co tu dottore neco tvrdil a za par dni se mu objevila rana na solar. Treba " na strechu jedine svetlejsi barva" a hvizd, Monte carlo ma strechu cernou, vlastne nikdo svetlou barvu nepouziva :-)
23. 6. 2011 11:42
Re: ŠÍro z Bhútánu
a to pockej as z toho bude video, kde teprv uvidime jak se spravne drzi volant na zelenem pekle :-!
Avatar - Ronault.
23. 6. 2011 10:52
Re: ŠÍro z Bhútánu
Jo, někteří se zapotí.
Scirocco na CNG, to je přímo rána na solár pro největšího PR managera VW >:D
23. 6. 2011 10:46
ŠÍro z Bhútánu
ajajaj, dneska tu bude horko :*)