Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Neeza v prodeji již příští rok

Aleš Jungmann
Diskuze (44)
SUV určené primárně pro čínský trh se bude podle čínských médií, vyrábět již za rok.

Minulý rok na autosalonu v Pekingu byl představen koncept vozu Neeza, který je kombinací vozu kombi se stylistickými rysy kupé a k tomu je schopný jízdy v lehkém terénu. Design vozu vznikl v čínském stylistickém centru automobilky v Šanghaji a kombinuje německé a čínské stylistické rysy. Pojmenování Neeza pochází z čínského Ne-zha, což byla mystická postava z čínské historie disponující magickými zbraněmi a bojující se zlými duchy.

Od vedení automobilky VW přišla nyní zpráva, že projekt dostal zelenou a tak se příští rok tohoto vozu dočkají čínští občané v autosalonech Volkswagenu. Automobil je sice primárně určen pro čínský trh (podle hesla „Číňané pro Číňany"), je ale možné, že v případě úspěchu na domácím poli by se Neeza dostala i na západní trhy. Zaplnila by tak mezírku (předpokládaná délka vozu je 4,5 m), která je nyní v nabídce VW ve stále rostoucím segmentu SUV.

Některé zdroje uvádějí, že Neeza je vlastně pouze lehce přestylizované Audi Q5. Uvidíme. Otázkou ovšem zůstávají motorizace. Spekuluje se nad 1,4 TSI jakožto nejpravděpodobnějším kandidátovi, vyloučena ale není ani přítomnost šestiválce známého z Passatu R36. Kolik zajímavých prvků z výbavy pekingského konceptu zůstane i v sériovém voze můžeme zatím jen odhadovat. Pravděpodobně to bude panoramatická střecha či informační a zábavní systém zkombinovaný se satelitní navigací s možností propojením s mobilním telefonem, osobním plánovačem a dalšími zařízeními.

Aleš Jungmann
Diskuze (44)
3. 8. 2007 14:46
Re: Mah Jong
Přesně :yes:
3. 8. 2007 14:44
Re: ČÍNSKEJ DRAK
Dobře bydlíš :-) :yes:
3. 8. 2007 14:43
Re: ČÍNSKEJ DRAK
:-( >:D ;-)
3. 8. 2007 13:53
Zadni cast...
...mi pripomina Audi Q7,predni...noo..tak asi neco mezi Jettou,Golfem a Passatem v mene,,bytnem"stylu.Cinanum bezpecnost moc nerika tak proc zbytecne vynakladat penize,ze? ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
3. 8. 2007 13:34
Mah Jong
Ano, je to škaredý jak thajskej transsexuál, ale nutno souhlasit s GTIm, není to určený pro nás tady. Je vidět, že VW umí dělat auta "na míru" a že je schopen se přizpůsobit trhu. Z našeho pohledu zde, je možná zvláštní, že se číňanům nesnažíme vnutit naše chápání vizuální estetiky, ale je to zatraceně tržně ekonomický přístup. VW určitě ví, kam až může zajít a tomuhle "skvostu" určitě předcházelo množství studií a pozorování tamějšího života, takže o prodejní výsledky ze země, která má přes miliardu obyvatel bych strach neměl. Vezmeme-li to kolem a kolem, tak jednotlivým částem, třeba zedním světlometům, resp. celým pátým dveřím, není moc co vytknout, přikrčené zadní okno vypadá moc pěkně. Stejně tak maska je vpořádku. Samozřejmě, že celek už pěkný není, třeba kvůli zvednuté lince zadního okénka, která společně s vysokým "čelem" a svažující se střechou způsobuje, že vozidlo vypadá jaksi zkrouceně. Ovšem co my víme, třeba to v šikmých očích Číny vyvolává blažené pocity automobilové dokonalosti.