Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výbor pro přípravu mýtného tendru dostane odměnu 10 milionů korun

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Suma je odměnou pro externí spolupracovníky Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic, kteří úřadu pomohou s přípravou tendru na provoz mýtného systému po roce 2016.

Uvedených deset milionů korun je celková suma, kterou úřad vyplatí externím spolupracovníkům. Každý z nich má podle informací ČTK vlastní smlouvu, jež nepřekračuje dva miliony korun. Při překročení dvoumilionové hranice by úřad měl zakázky rozdávat na základě výběrového řízení.

Devítičlenný výbor složený ze zaměstnanců ministerstva, ŘSD a externích poradců včera zasedal poprvé. V přípravě obřího tendru na desetiletý provoz mýtného systému má expertní skupina nahradit takzvaného projektového manažera, kterého úřad neúspěšně hledal během minulého roku ve výběrovém řízení. To na sklonku loňského roku zrušil nový šéf dopravního resortu Dan Ťok a uvedl, že pro zadání tendru na provoz mýtného není externí poradce potřeba.

Externisté mají významné zastoupení i v současném výboru, ve kterém zasedají čtyři zaměstnanci ministerstva dopravy a jeden z Ředitelství silnic a dálnic. Ti za své působení ve výboru nic navíc nad svůj plat podle ministerstva dopravy pobírat nebudou. Zbytek týmu má za své působení ve výboru dostat zaplaceno. Jejich honorář přitom není nikterak nízký. Mediálně nejvýraznější člen komise, docent ČVUT Václav Jirovský, má za hodinu práce získat dva tisíce korun.

Vítězem veřejné soutěže na mýtného poradce vyhlásil Ťokův předchůdce Antonín Prachař společnost D. Little s cenou převyšující 23 milionů korun. Po stížnostech neúspěšných uchazečů ale úřad námitku jednoho z nich uznal a celou soutěž tím opět vrátil na začátek.

Příprava obří soutěže na desetiletý provoz mýta po skončení dosavadní smlouvy se společností Kapsch po roce 2016 je jedním z hlavních úkolů nového ministra. Ťok už dříve řekl, že se před vypsáním tendru chce podívat, jak fungují mýtné systémy v jiných zemích. Není pro rozšiřování množství placených úseků silnic, protože stav komunikací se nezlepšil.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
22. 1. 2015 09:19
Re: Odměna
Kapsch je snad vyloucen a jiz se dalsiho myta stejne nemuze zucastnit, takze platit komisy by pro Kapsch bylo vyhazovani 10 milionu "z okna"
Avatar - _Karel_
21. 1. 2015 23:35
Re: Odměna
To jsme si nerozuměli. Já spíš myslel - např. od Kapsche?
21. 1. 2015 22:12
Re: Odměna
to je taky jasné od těch co pracují
Avatar - _Karel_
21. 1. 2015 20:18
Odměna
Tak, že dostane výbor odměnu 10mil. mě nepřekvapuje a přeju jim to. Otázka zní- od koho?