Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výbor ustoupil od návrhu na zákaz odtahování poslaneckých aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Auta poslanců budou moci být odtahována. Odhlasoval to Sněmovní hospodářský výbor.

Sněmovní hospodářský výbor ustoupil od svého návrhu, který měl policii zabránit, aby poslancům a senátorům odtahovala jejich auta z parkovacích zón. Výbor přehodnotil své usnesení z května, kterým navrhl vložit příslušný zákaz do novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Místo toho doporučil schválit zákon v podobě, v jaké ho předložila vláda. Pro revokaci květnového usnesení hlasovali všichni přítomní členové výboru.

Poslanec František Laudát (TOP 09), který návrh na změnu zákona na květnovém jednání vznesl, s ním odmítá být spojován. Již tehdy řekl, že jedná ve shodě s ostatními politickými stranami. Prosazoval stažení tohoto návrhu, pro který v květnu hlasovali všichni přítomní členové výboru.

Zákon nyní uvádí, že o odstranění vozidla, které neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti, rozhodne policista nebo strážník obecní policie a vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele. Podle původního pozměňovacího návrhu, od něhož výbor ustoupil, by nebylo možné mimo jiné rozhodnout o odstranění vozidla, pokud jde o vozidlo viditelně označené jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv.

Předseda výboru Ivan Pilný (ANO) chtěl projednávání novely zákona přerušit až do září. Zdůvodnil to tím, že se k ní sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, které se týkají i jiných věcí. Náměstek ministra dopravy Milan Feranec však poslancům řekl, že ministerstvo považuje nutné novelu projednat a schválit nyní, protože v ní jde o převzetí evropské směrnice.

Stanislav Huml (ČSSD) předložil ke stejnému zákonu svůj návrh. Ten řeší také odtahování aut, ale týká se všech aut, a nikoli jen vozidel zákonodárců. Jeho návrh stanoví mimo jiné, že auto bude možné odtáhnout jen tehdy, pokud na něm nejprve bude po stanovenou dobu botička a řidič nebo vlastník po této lhůtě nepožádá policii o její odstranění.

Zákony o státní i obecní policii uvádějí, že policista nebo strážník nesmí botičku nasadit na vozidlo, které je "viditelně označeno jako vozidlo ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, požární ochrany, vozidlo určené k poskytování zdravotnických služeb, vozidlo invalidy nebo jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv". Takové automobily by tedy nemohly být ani odtaženy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
16. 6. 2014 10:56
Hlavně...
...Huml by měl odtáhnout.