Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce autosoučástek Magna převezme Getrag za více než 47 miliard Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Kanadský výrobce automobilových součástek Magna International koupí německého výrobce součástek Getrag za 1,75 miliardy eur, v přepočtu více než 47 miliard korun.

Akvizice je součástí plánované expanze kanadské firmy v oblasti převodovek a snaha získat pozici jedničky na trhu u některých důležitých automobilových součástek. Firma Getrag patří k největším nezávislým dodavatelům převodovek a má závod i na Slovensku.

Při započtení dluhu a závazků penzijního fondu je hodnota dohody 2,45 miliardy eur. Dokončena by měla být ještě v letošním roce.

"V rámci současné revize našeho portfolia výrobků jsme identifikovali expanzi v našich aktivitách v oblasti pohonu za strategickou prioritu," uvedl generální ředitel Magny Don Walker. Na počátku letošního roku firma v rámci změn prodala většinu své divize vnitřního vybavení aut španělské firmě Grupo Antolin za 525 milionů USD (13,1 miliardy korun).

Walker upozornil, že Getrag je technologický lídr v produktech, které by měly v budoucnu těžit ze současných trendů v odvětví, jejichž cílem je snížení spotřeby pohonných hmot a snížení emisí. Významným bonusem jsou také společné podniky Getragu, zvláště ty v Číně.

Getrag je partnerem amerického Fordu a mezi jeho klienty patří BMW, Daimler, Renault a Volvo. Má také významné spojení s čínskými automobilkami Jiangling Motors a Dongfeng Motor Group. Firma má 13.500 zaměstnanců a provozuje 13 výrobních a 10 technických center v devíti zemích Evropy, Asie a Ameriky. Tržby firmy loni činily 1,7 miliardy eur.

Getrag provozuje na Slovensku společný podnik s automobilkou Ford. Firma Getrag Ford Transmissions Slovakia vyrábí motocyklové převodovky a automatické dvouspojkové převodovky do automobilů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
18. 7. 2015 13:33
Getrag
Getrag myslim nabizi kompletni prevodovky na papire nebo navrhne prevodovku dle prani a potom ji bud sam vyrabi (napr PowerShift Ford, Kechnec SK) nebo licenci proda (napr Opel/Fiat 6st manual, Aspern, Rakousko)
Avatar - speedfred
17. 7. 2015 16:12
....a
globalizácia pokračuje.