Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výstavba další části Pražského okruhu zahájena

Ladislav Čermák
Diskuze (19)
25.5.2006 byla odstartována výstavba jižní části Pražského okruhu, mezi Lahovicemi a Slivencem

25. května 2006 byla zahájena výstavba prvního šestikilometrového úseku Lahovice - Slivenec z celkové dvacet čtyři kilometry dlouhé jižní části Pražského okruhu. Výstavba tohoto úseku bude stát 9 miliard korun a financována bude z úvěru od Evropské investiční banky, Fondu soudržnosti EU a rozpočtu SFDI. Celková cena Pražského okruhu se odhaduje na 84 miliard korun.

Na část mezi Lahovicemi a Slivencem (stavba 514) naváže výstavba dalších úseků mezi Lahovicemi a Vestcem (druhá polovina roku 2006) a úseku Vestec - Jesenice (2007). K propojení dálnic D1 a D5 Pražským okruhem by mělo dojít na podzim roku 2009.

Zahájení výstavby prvního jižního úseku Pražského okruhu je významným mezníkem. Rozvoji tohoto dopravního celku totiž již několik let brání občanská hnutí a zastupitelstva některých obcí kolem Prahy. "O budoucí trase Pražského okruhu se v několika lokalitách vedou dlouhé debaty. Proti různým možným variantám tras stojí řada občanských sdružení a ekologů. Nejsilnější odpor proti současným plánům se vede na severu, v městské části Praha-Suchdol," vysvětluje generální ředitel ŘSD Petr Laušman.

Celková délka trasy stavby 514 činí 6,013 kilometrů. Stavba bude obsahovat 1,7 km dlouhý tunel (klesající trasa 2 pruhy, stoupající 3 pruhy), 2 mimoúrovňové křižovatky, čtrnáct mostních objektů, přičemž estakáda o délce 2,1 km přes údolí Berounky bude vůbec nejdelším mostem u nás.

Zdroj: ŘSD

Ladislav Čermák
Diskuze (19)