Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyzkoušeli jsme brýle pro virtuální realitu: Budeme takhle nakupovat nová auta?

Matouš Jelínek
Diskuze (2)
Doba virtuální reality je tady. Možná takto v budoucnu budeme nakupovat auta. Vyzkoušeli jsme zařízení za dvě stovky, které promění váš telefon v bránu do další dimenze.

Ať se nám to líbí, nebo ne, automobilky stále častěji hovoří o tom, že v budoucnu ustoupí od tradičních rozlehlých prodejních míst. Nájmy v dobrých lokalitách stoupají a nabídka je už dnes tak široká, že se stejně často nevejde. Jaké je řešení? Prý virtuální realita. Uživatel si nasadí speciální brýle, ve kterých uvidí trojrozměrnou vizualizaci nakupovaného vozu. Vy tuto budoucnost díky nám můžete vyzkoušet už nyní. Většina v současnosti prodávaných telefonů je vybavena operačním systémem a kvalitním dotykovým displejem. Více zaujmout by však mohla skutečnost, že toto zařízení můžete snadno proměnit v přístroj pro virtuální realitu. Jak to? Už v roce 2014 přišel Google s novinkou zvanou Cardboard. V překladu to znamená karton a přesně z tohoto materiálu byly vyrobeny kompaktní brýle, do nichž stačilo vložit mobilní telefon. Ten je dnes běžně vybaven akcelerometrem i gyroskopem, což umožní reagovat na pohyby hlavy. Některé aplikace tak skutečně umějí vytvořit pocit, že jste v jiném světě. Úroveň zážitku se odvíjí od kvality telefonu, aplikace, ale i samotných brýlí. Ty od společnosti Google pořídíte asi od dvou stovek. Bytelněji působící zařízení, jež jsme testovali, vyšlo na čtyři. Trojrozměrný zážitek také není pro každého. Může se i stát, že způsobí nevolnost. Pokud vás to přesto zajímá, pohodlně se usaďte a pojďte vyzkoušet zajímavé aplikace, které jsme vybrali.

VR Model of BMW i8 - Cardboard (hodnocení uživatelů Google play: 4,5/5)

Líbí se vám elektrický supersport z dílny BMW? Důkladně prohlédnout si jej lze v rámci této aplikace jak zvenku, tak můžete výklopnými dveřmi vklouznout do interiéru. Dobrý nápad, ale vzhledem k tomu, že nic dalšího aplikace nenabízí, pravděpodobně velmi brzy omrzí.

Fulldive (hodnocení uživatelů Google play: 4,3/5)

Program sice není vysloveně automobilový, nabízí však možnost přehrávání prostorového videa včetně obsahu z Youtube. Vyhledávat můžete buď prostřednictvím hlasu, nebo klávesnice, na níž píšete prostřednictvím tečky uprostřed displeje. Automobilového obsahu zde naleznete tuny.

Google Street View (hodnocení uživatelů Google play: 4,2/5)

Aplikace sice není plně přizpůsobena pro virtuální brýle, přesto je použitelná. Umí totiž trojrozměrně prohlížet ulice, které projelo vozidlo Google, nebo zobrazovat sférické fotografie pořízené uživateli. V praxi se tak můžete například vypravit na očekávanou trasu. Většina vyzkoušených záběrů působila velmi realisticky.

Volkswagen VR (hodnocení uživatelů Google play: 3,9/5)

Chcete si prohlédnout nový VW Touran v modelu 3D? Stáhněte si tuto aplikaci. Můžete si v ní vybírat kola či barvy a prohlížet interiér z různých úhlů. Vývojáři si na ní dali opravdu záležet. Vypadá skvěle a dobře se ovládá. Dokonce nabízí i hru, v níž nad rodinným vanem střílíte balonky. Značka nabízí rovněž virtuální prodejnu, kde můžete prozkoumat další vozy, u nichž si podrobně prohlédnete i interiér a aplikace vám vysvětlí jejich klady.

VR Traffic Bike Racer (hodnocení uživatelů Google play: 3,9/5)

Závodní hra jízdy na motocyklu nám padla do noty. Potěší slušná grafi ka 3D i zábavná jízda, kde sbíráte palivo i peníze, za něž následně můžete nakupovat nové motocykly či odemykat okruhy. Zatáčí se přitom normálně pohybem hlavy. Škoda velkého výskytu reklam.

Hyundai VR+ (hodnocení uživatelů Google play: 3,9/5)

Zajímavou sadu videí přichystal pro své rallyeové fanoušky Hyundai. Ve virtuální realitě se můžete projet speciálem WRC, v počítačově vytvořeném světě si lze prohlédnout model i20, ale také absolvovat ostrou rychlostní zkoušku finské rallye s Danim Sordo.

Demolition Derby VR Racing (hodnocení uživatelů Google play: 3,9/5)

Rádi ničíte auta? Pak by vás mohla zaujmout tato demoliční derby. Princip je až triviální. Nejprve si vyberete auto, kterým se následně na opuštěné ploše snažíte co nejúčinněji vrážet do dalších účastníků. Řídí se přitom pouhými pohyby brýlí. Bavili jsme se tak, až se nám po chvíli zcela zatočila hlava.

Mercedes VR for Cardboard (hodnocení uživatelů Google play: 3,5/5)

Neofi ciální aplikace Mercedesu nabízí trojrozměrnou 360stupňovou virtuální projížďku Sauberem C9 Festivalem rychlosti v Goodwoodu. Najdete v ní divokou jízdu Mercedesem-AMG GT po okruhu Laguna Seca. Škoda že rozlišení není lepší a pohled občas skáče. Také bychom si dokázali představit bohatší nabídku videí.

VR Car Rally - Off road (hodnocení uživatelů Google play: 3,0/5)

Idea projet se přírodou v terénním vozidle se nám líbí. Bohužel tato hra od vývojářů ze studia VR Games zůstala hodně za očekáváním. Auto se obtížně ovládá a reklamy jsou všudypřítomné.

VR Street Jump for Cardboard (hodnocení uživatelů Google play: 3,7/5)

Ano, Street Jump má primitivní grafi ku, jenže tato hra je tak zábavná! Úkol zní jednoduše – cílem je po rozhlédnutí přeskákat na druhou stranu silnice a nenechat se srazit. Hra však funguje pouze u originálních brýlí s tlačítkem.

Matouš Jelínek
Diskuze (2)
12. 8. 2020 17:12
VR brýle
Díky za článek. :-) Právě VR brýle jsem si měl nedávno také možnost poprvé vyzkoušet a musím říct, že se mi to dost zalíbilo. Začal jsem přemýšlet nad tím, že bych si je taky pořídil. Vždycky jsem si myslel, že to je šíleně drahé, ale když jsem koukal na toto srovnání https://www.testino.cz/vr-bryle tak jsem si všiml, že se dají na trhu najít i poměrně levné modely.
Avatar - vabis
26. 3. 2017 18:16
Matous si zase hraje ...
U nas to pred Vanocema prodavali cernosi snad na kazdem rohu po 10 dolaru. Stejne jak Polaci svitici mece a podobne kravovinky. Vidim ze jsem o nic neprisel >:D Ale pro ty, co omotavaji volant izolepou a lesti svetla zubni pastou asi dobry :-!