Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

WR AeroKit: Aerodynamické úpravy pro kamiony

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnosti Wirth Research a Eddie Stobart Limited představují aerodynamický paket pro tahače návěsů.

Zlepšení aerodynamických vlastností těžkých nákladních vozidel se nevěnují pouze jejich výrobci, ale pracují na něm i někteří dopravci ve spolupráci s nezávislým vývojovými cestami.

Podobně jako u samotného výrobce i v jejich případě je hlavním cílem snaha o snížení provozních nákladů prostřednictvím dosažení nižší spotřeby paliva a tím pádem i nižších emisí výfukových plynů.

Jeden z nejnovějších příspěvků do oblasti aerodynamické optimalizace tahačů návěsů představuje společnost Wirth Research, která byla založena v roce 2003 a věnuje se především vývoji nejrůznějších řešení pro motoristický sport.

Vedle toho ovšem od roku 2010 ve spolupráci s firmou Eddie Stobart Limited pracuje na projektu, jehož výsledkem je paket aerodynamických doplňků pro tahače, jimiž jsou jako první vybavena vozidla právě této firmy.

WR AeroKit pro vozidla značky Scania má podle svých tvůrců, kteří jej důkladně prověřili ve virtuální realitě, testovacích areálech MIRA i běžném provozu, snižovat aerodynamický odpor vzduchu až o 33 %. Při srovnání s továrními aerodynamickými pakety se pak má jednat o zlepšení o zhruba 10 %.

Toto zlepšení proudění vzduchu kolem tahače se má významně podílet i na snížení spotřeby paliva i vypouštěných emisích CO2, ale konkrétní hodnoty Wirth Research ani Eddie Stobart Limited prozatím neuvádějí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)