Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha YZ450F: Novinku pro motokros nastavíte mobilem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yamaha uvádí novou podobu modelu YZ450F s přepracovaným motorem i rámem a především možností jeho ladění prostřednictvím aplikace pro chytré telefony.

Yamaha představuje model YZ450F v jeho nejnovějším provedení jako nejkomplexnější motokrosový stroj v celé své dosavadní historii. Novinka přitahuje pozornost především díky skutečnosti, že se jedná o první sériově vyráběny motokrosový motocykl, který disponuje aplikací pro chytré telefony, kterou lze jednoduše upravovat jeho nastavení.

Yamaha Power Tuner je speciálně navržená aplikace pro zařízení se systémy iOS a Android, umožňující úpravy mapování vstřikování paliva a zapalování prakticky kdekoliv. Všechna data se přenáší prostřednictvím Wi-Fi integrovaného do systému pro řízení komunikace.

Vedle úprav nastavení samotného stroje pak aplikace může zaznamenávat i různé informace ze samotného jízdy na motokrosové trati a rovněž vyhodnotit získané informace pro další změny v nastavení motoru i jeho údržbu. K dispozici je pak i možnost sdílení dat v rámci závodního týmu nebo mezi hobby jezdci, sedlajícími stroje shodného typu.

Yamaha YZ450F se ovšem kromě možnosti bezdrátového komunikace může pochlubit i řadou dalších novinek. Mezi ty nejdůležitější patří kompaktní elektrický startér s lehkou lithium-iontovou baterií, který přispívá ke zvýšení spolehlivosti a zároveň snížení hmotnosti.

Kapalinou chlazený čtyřtaktní jednoválec o objemu 449 cm3 s dozadu skloněným válcem dostal novou hlavu s vysokou kompresí a optimalizovanou jednotku ECU. Přepracovaná pohonná jednotka je uložena v novém v novém hliníkovém rámu a úpravy se dotkly i pětistupňové převodovky, u níž jsou použita ozubená kola s větší styčnou plochou, zatímco spojka má zesílené lamely a pevnější vnější přítlačný kotouč.

Pro modelový rok 2018 se model YZ450F dočkal i většího chladiče, usazeného pod menším úhlem pro vylepšení chlazení i rozložení hmotnosti. Přepracován byl i výfukový systém a nová je i palivová nádrž o objemu 6,2 litru. Změny se dotkly i jeho barevného provedení, které produkční model dále přibližuje ke strojům továrního týmu.

Yamaha uvádí pro model YZ450F celkovou délku 2185 mm, rozvor kol 1485 mm a výšku sedla 965 mm. Hmotnost stroje s plnou nádrží a všemi náplněmi, v jehož výbavě nechybí ani systém LCS (Launch Control System) je pak uváděna 112 kg. Prodej se má rozběhnout v srpnu letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)