Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yuri Shif Custom Gagarin je Harley-Davidson v kosmickém stylu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Yuri Shif Custom je běloruský úpravce a stavitel zakázkových motocyklů, který má na svém kontě řadu zajímavých a často i vysoce ceněných strojů. Mezi jeho nejzajímavější díla patří vzpomínka na Jurije Gagarina.

Yuri Shif má se svým týmem a firmou Yuri Shif Custom na svém kontě mimo jiné přes dvacet staveb, jejichž základem jsou stroje značky Harley-Davidson.

Jednou z nich je i motocykl, který vznikl jako pocta a vzpomínka na prvního člověka ve vesmíru, jímž se stal Jurij Gagarin. Tento kosmonaut 12. dubna 1961 v kosmické lodi Vostok 1 odstartoval z kosmodromu Bajkonur, obletěl Zemi a po necelých dvou hodinách přistál.

Motocykl, který dostal jméno Gagarin, využívá rám modelové řady Softail značky Harley-Davidson z roku 2003 a v něm uložený vzduchem chlazený vidlicový dvouválec Twin Cam 88 o objemu 1450 cm3 z roku 2016.

Decentně upravený rám i motor doplňuje jedinečný design celého stroje, který především díky liniím blatníků i kapoty kolem malého světlometu a palivové nádrže se sedlem vyvolává dojem, že pochází ze šedesátých let, v nichž probíhal závod v dobývání vesmíru.

Zvolené barevné provedení motocyklu s relativně nenápadnými červenými a modrými linkami pak má připomínat kosmickou loď Vostok 1.

Pozornost si pak rozhodně zaslouží i na širokém zadním blatníků napsaný citát slov Jurije Gagarina, která řekl po svém letu ve vesmíru: „Když jsem v kosmické lodi obletěl Zemi, viděl jsem, jak je naše planeta krásná. Lidé, chraňme a rozmnožujme tuto krásu, ale neničme ji!“

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)