Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z Česka možná uteče další rafinérský gigant

Jan Mička
Diskuze (55)
Českým rafinériím zřejmě zavládnou temné časy. Možná totiž odejde další velká společnost z petrochemického průmyslu.

Podle informací serveru iDnes.cz je odchod společnosti Eni International, která provozuje síť čerpacích stanic Agip, na spadnutí. Za poslední dobu by to byl už druhý (hned po Shellu) velký zástupce petrochemického průmyslu, který opouští náš trh. Důsledky problému však mohou být dalekosáhlejší, než se na první pohled zdá.

Zpravodajský server totiž mimo jiné píše o podílů společnosti Eni International v rafinériích v Kralupech nad Vltavou a Litvínově, kterého se firma podle neoficiálních informací rovněž zbaví. Zmíněné rafinérie však patří České rafinérské a podle Ministerstva průmyslu a obchodu se pak může klidně stát, že společnost Unipetrol, většinový vlastník České rafinérské, ukončí výrobu benzinu a nafty. Pro koncového zákazníka by to přineslo enormní zdražení pohonných hmot v důsledku vyšších nákladů za dovoz do Česka. Pokud se ke všemu přidá plánované zdražení paliv, o kterém jsme informovali v průběhu tohoto týdne, máme se na co těšit…

Hlavním důvodem „rafinérské krize“ by mohlo být propad poptávky po benzinu. Spotřeba automobilů totiž neroste a hlad po vznětových agregátech je stále vysoký. Podle iDnes.cz klesla spotřeba benzinu za posledních pět let zhruba o 15 procent a vzhledem k systému, při kterém se z jednoho galonu ropy vyrobí určitý poměr nafty a benzinu, rostou jeho přebytky.

Jan Mička
Diskuze (55)
Avatar - KubikCv
31. 3. 2014 00:32
Re: Agip diesel nebrat
to si děláš,že bude Záluží končit.....tak to je krásný.....
Avatar - KubikCv
31. 3. 2014 00:28
Re: good bye
méně kvalitní? Tankuju u nich 10let a nikdy jsem neměl problém....potom jsem vyrazil veteránem na východ a v Nový Pace natankoval na Benzině...v Boleslavi jsem čistil ucpanou trysku karbecu :no:
Avatar - twistedTSD
30. 3. 2014 16:20
Re: good bye
:yes: Souhlas. I po pročtení celé dřívější diskuse a všech argumentů říkám na základě vlastního uvážení, že "mám problém" se současným Ruskem a chováním Putina. Co udělal na Krymu, je nepřípustné a neměl k tomu ani žádný natolik závažný důvod (z hlediska "ochrany obyvatelstva"), aby to bylo alespoň pochopitelné.
Avatar - RWD
30. 3. 2014 16:18
Re: what?
Tyto společnosti mohou jít příkladem v optimalizaci nákladů. Všechny služby které to umožňují mají outsourcované, avšak vlastní v nich důležitý podíl či je dokonce vlastní. Tím, že prodali svůj podíl v Č.R. se jim rozhodně navýší ceny a protože i ti silní hráči u nás na trhu sotva přežívají, může to být pro Agip likvidační a asi taky bude. I když uvidíme jak to bude.. prý Agip někdo odkoupil tak se nechme překvapit
Avatar - Hammunasakra
30. 3. 2014 13:12
Re: good bye
Evidentně si naši nedávnou diskuzi hodně špatně pochopil. Nicméně o Putinovi jsem si fakt myslel odvždy jen to špatný a že se lidi nemění svym chovánim v posledních tejdnej opět jen potvrdil. Prostě křivák šupák bude vždycky šupákem, v jeho případě agentem KGB. A zatimco na podobnou levárnu kterou spáchal před pár lety v Jižní Osetii se tak nějak jako pozapomnělo, s Krymem to myslim tak jednoduchý mít nebude.
V Polsku mě jejich jahodová polívka kdysi docela zaskočila ale jinak je tam celkem fajn. Nerad to přiznávám ale v mym oboru sou dokonce před náma a to vo dost. Sou taky, teda hodně z nich je děsivý řidiči, ale na tom se asi shodneme. To že si český supermárkety u nich vobjednávaj výrobky tristní kvality je spíš chyba objednávky než výrobce postupujícího podle zadání. No a jak sem napsal jejich Verva 100 je velmi slušnej benzín, překvapivě skoro srovnatelnej se špičkovejma palivama nejlepších značek. Osobně mám na prvnim místě Aral a fakt mě mrzí že patří mezi ty co z Česka zmizeli první ale s tim nic nenaděláme.
Myslim že ohledně anexe Krymu se hrubě pleteš a časem ti dojde že pravdu sem měl spíš já. Možná by sis to moh zkusit popsat třeba v procentech kdo co v Rusko Ukrajinský krizi udělal jak moc špatně. Já jen tvrdim že i když tahle revoluce nebyla sametová jak ta naše tak je absolutně nepřijatelný aby toho jinej stát zneužil k zabrání části území, tak jak to udělalo Rusko. A absolutně znamená absolutně. Postoj všech států světa který se v tomhle zcela jednotně postavili proti Rusku by ti moh naznačit že tohle je fakt nepřijatelný pro každýho. I státy kde vládne levice zvolily v OSN formu zdržet se hlasování, protože takovejhle způsob získávání území je prostě nepřijatelnej a šíleně nebezpečnej precedens. Dovedeš si představit že se tyhle praktiky zavedou všude po světě? Jakej by to byl za chvíli chaos bordel? A to nebezpečí případnejch válek? Je to neuvěřitelný ale současný demokratický Rusko dokonce popřelo komunistickej jako akt dobrý vůle, navrácení Krymu kterej Rusové už jednou násilně zabrali.
Jo a bacha na ty pokusy bejt neutrální, víš jak je to s tim peklem! ;-)