Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Z továrny Volkswagenu ve Wolfsburgu vyjelo už 42 milionů aut

David Bureš
Diskuze (8)
Wolfsburský závod Volkswagenu vyrábí automobily už od konce roku 1945. Vybudován byl kvůli výrobě originálního Brouka.

Domovský závod automobilky Volkswagen slaví. Z bran továrny vyjelo za celou jeho historii už 42 milionů automobilů. Závod se specializuje na produkci nejdůležitějšího modelu značky – kdysi to býval Brouk, dnes je to Golf.

Jubilejním exemplářem se stal Golf GTE v bílém laku Oryx. Jedná se o novou sportovně laděnou verzi, doplňující stávající modely GTI a GTD. Golf GTE se chce stát průkopníkem plug-in hybridních hot hatchů, v jeho útrobách pracuje ústrojí kombinující přeplňovaný čtyřválec 1.4 TSI se 110 kW a elektromotor se 75 kW.

Wolfsburský závod se v současnosti specializuje na výrobu Golfu, vyrábí se zde provedení například i praktičtější provedení Sportsvan. Vedle Golfu ve Wolfsburgu vznikají také další kompaktní modely – MPV Touran a SUV Tiguan.

Ve Wolfsburgu pracuje na 46.000 zaměstnanců. Jedná se o největší továrnu koncernu, která se rozkládá na ploše velké přes šest kilometrů čtverečních. Závod je schopen vyrábět 3.800 aut denně.

Závod se začal budovat již v roce 1938, zaměřit se měl na produkci KdF-Wagen, ze kterého se později stal Volkswagen Type 1, známější pod přezdívkou Brouk. Během války se ve Wolfsburgu vyráběly vojenské vozy, sériová výroba osobních aut byla zahájena až po válce, v roce 1945, kdy byl poničený závod rekonstruován. Prvním vyráběným vozem se stal právě Brouk. Celkem z Wolfsburgu vyjelo 11.916.519 Brouků.

V roce 1974 byla ve Wolfsburgu zahájena výroba modelu Golf, který je dnes nejprodávanějším modelem značky, na svém kontě má už přes 30 milionů vyrobených exemplářů. Tuto metu vůz překonal v roce 2013.

Vedle Brouka a Golfu se v nejstarší továrně VW vyráběly i další modely. Mezi nimi nechyběl Volkswagen Passat, Volkswagen Bora, Audi 50, Audi 80, Audi 100 nebo Seat Arosa.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - pallas
25. 9. 2014 23:34
Re: LEDA 42MEGA SPALOVACÍCH POPELNIC !!
do každej diskusie to tvoje more smajlov
Avatar - pallas
24. 9. 2014 19:15
Stavím sa, že toto v tlačovej správe tiež nebolo
1. Wolfsburg je mesto založené v roku 1938 Adolfom Hitlerom.
2. Až do roku 1945 bol názov mesta "Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben"
3. Na Hitlerov príkaz bolo zakázané v meste stavať kostoly.
4. Súčasťou Hitlerových plánov na výstavbu mesta bolo, že tam bude mať vlastné sídlo, a popred jeho rezidenciu bude bulvár, kde pochodovať vojaci NSDAP. Bulvár vznikol, sídlo nie.
5. Ako pracovnú silu začali navážať zahraničných robotníkov.
6. Cez vojnu jeden z hlavných dodávateľov pre Wehrmacht: Kubelwageny, KDF-ká, diely na výrobu tankov atď.
7. Koncom II. svetovej vojny v 1945 bolo náletmi spojeneckých vojsk mesto z 2/3 zničené.
8. Po prehratej vojne sa dostalo mesto pod britskú správu, ktorá presadila premenovanie na Wolfsburg, podľa názvu starovekého hradu.
9. Briti rozhodli o tom, že sa po vojne fabrika nezlikvidovala a výrobné stroje sa neodviezli preč, ale fabrika dostala zákazky pre britské potreby.
10. Ešte v roku 1948, 3 roky po vojne, vo volbách vo Wolfsburgu výraznou prevahou vyhrala strana DRP - Deutsche Rechtspartei, na princípoch tzv. národného socializmu (resp. základ neonacizmu) - voľby preto boli zrušené.

Dodnes, keď poviete nemcovi "Hitlerstadt" (Hitlerovo mesto), hneď mu ako prvé napadne práve mesto Wolfsburg.

;-) ;-)
24. 9. 2014 11:15
Re: LEDA 42MEGA SPALOVACÍCH POPELNIC !!
jj
popelnic [odkaz] + pár cng [odkaz] a drobet vzrokových elektromobilů [odkaz] ale to až potom co jim ELON a jeho parta pořádně zatopila [odkaz] [odkaz] >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
23. 9. 2014 20:06
Re: LEDA 42MEGA SPALOVACÍCH POPELNIC !!
Počty mi ve škole nikdy nešly, tak jsem si to po Volkswagenu nepřepočítával, nicméně máte podle všeho pravdu. Na mojí obranu, z tiskové zprávy však úplně nevyplývá, jak jsou ty počty Golfu myšleny:

In den 90er Jahren erweitert Wolfsburg die Produktpalette unter anderem um die Modelle Polo und Lupo. Das Jubiläum des 25-millionsten Golf wurde 2007 gefeiert, der 30-millionste folgte 2013.
23. 9. 2014 19:44
Re: niečo tu nesedí
Myslel som si že chyba bude v tomto. :-)
P.S. K prvému príspevku samozrejme závod nie závoj >:D