Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za agresivní jízdu po D1 dostal Trpišovský podmíněný trest

redakce AUTO.CZ
Diskuze (80)
Jak státní zástupce, tak Trpišovského obhájce se proti rozsudku na místě odvolali.

Za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na dálnici D1 dnes středočeský krajský soud uložil Aleši Trpišovskému dvouletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky. Zakázal mu také sedm let řídit auta. Trpišovský chtěl podle soudu úmyslně vytrestat pomalejší řidiče, kteří ho brzdili v rychlé jízdě. Kvůli tomu, že nikdo nebyl zraněn, použil mírnější právní kvalifikaci. Původně mu za pokus o těžké ublížení na zdraví hrozilo až 12 let vězení. Případem se bude zabývat pražský vrchní soud, protože se proti němu státní zástupce i obhajoba odvolali.

Obžaloba čtyřiačtyřicetiletého podnikatele vinila ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Trpišovský podle spisu nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Podle soudu nebylo pochyb o tom, že Trpišovský jednal úmyslně a chtěl pomalejší řidiče ohrozit. "Chtěl svědka vytrestat za to, že ho zbrzdil," přečetl při zdůvodnění rozsudku soudce Ivo Zelinka. Trestní senát o tom přesvědčily zejména věrohodné výpovědi svědků z údajně ohrožených aut.

Naopak byla zpochybněna výpověď Trpišovského sekretářky, která s ním při incidentu jela v autě. Nejprve totiž na policii vypovídala v neprospěch svého zaměstnavatele, ale pak výpověď změnila. Podle soudce uvedla nepřesvědčivé informace v rozporu s realitou. "Svým způsobem se snažila pomoct svému bývalému zaměstnavateli," poznamenal Zelinka.

Soud však změnil právní kvalifikaci proti obžalobě kvůli případné závažnosti poranění lidí z ohrožených aut. Podle jednoho ze znalců totiž mohli utrpět velmi vážná zranění, podle druhého znalce se při nárazu cestujícím nemohlo téměř nic stát. Soud se přiklonil k druhému posudku a činy v obžalobě překvalifikoval na pokus o přečin ublížení na zdraví, kde hrozí maximálně tři roky vězení.

Proti rozsudku se odvolal státní zástupce Tomáš Milec, který chtěl Trpišovského poslat do vězení minimálně na pět let. "Já se domnívám, že vlastní vyhodnocení toho kolizního děje soud provedl naprosto dokonale. My se v podstatě rozcházíme jenom v možnosti toho hrozícího následku, který mohl být podstatně horší," řekl novinářům Milec, který dozoroval také podobný případ agresivního řidiče Luboše Laciny. Ten byl odsouzen k pěti letům vězení za vytlačení pomalejšího auta mimo dálnici D1. Podle Milce byla společenská škodlivost obou těchto případů shodná.

Proti rozsudku se odvolal i Trpišovského advokát Michal Pacovský. "Je mi líto, že svědecká výpověď tří lidí, která je zvláštní a která je v rozporu s tím, co je technicky prokázané, dostala přednost před technikou," řekl novinářům. Soudce například při odůvodnění rozsudku poznamenal, že byly některé posudky z oboru dopravy připraveny nad rámec soudu a v podstatě nebyly potřebné. Trpišovský se dnešního rozsudku nezúčastnil, před začátkem soudu jej advokát omluvil ze zdravotních důvodů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (80)
29. 6. 2012 16:35
Re: Udělat Trpiho
ani se nedivím, že to policie neřešila, protože bez hmotného důkazů(video) to je pro ně jenom spousta papírování, které nikam nevede(slovo proti slovu).

Na druhou stranu by si to měli někam poznamenat, protože když jim potom někdo(různý řidiči) každý týden zavolá, že je to auto ohrožovalo, tak by se s tím mělo něco dělat, než z toho budou zranění. Sim myslím že těch lidí, který Trpišovský ohrozil bude asi více, ale nemají náladu a nervy se do toho plést.
Avatar - autista
29. 6. 2012 15:50
Re: TRP...ĚLIVOST
Souhlas :yes:
Avatar - autista
29. 6. 2012 15:50
Re: Podmínka
Souhlasím, každému se někde skutky sčítají a tak. Jsem sice agnostik, ale i tak ono to na každého, kdo se chová jako hovado jednou dříve nebo později musí dojít. :yes:
Avatar - Ronault.
29. 6. 2012 15:48
Re: Tak to je fakt pech:-(
Náhodou, montérky tam mají dobré >:D
Avatar - autista
29. 6. 2012 15:48
Re: Udělat Trpiho
no, jednou jsem zkoušel volat dálniční policii, že mi to někdo ve Fabii udělal, měl jsem i SPZ, a nějak je to nezajímalo. Nejsem blázen, abych se za ním hnal a pak mu dal do huby. Ale ta kamera by byla fajn. Chápete, že jezdit v koloně v levém pruhu nemá smysl 5 m za autem, ale lepší je tak cca 3-4 sec. Stejně si nepomůžu jet na krev, ale u nás je nešvar, že pravý pruh nikdo nevyužívá a na tříproudce u Prahy to nemá smysl ani rozebírat :-)