Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za kolik se dá pořídit registrační značka? I za šestnáct milionů!

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Značky na přání máme už i my. Na Ostrovech mají ale mnohem delší tradici. A prodávají se za horentní sumy i coby nové. Vlastně ani moc nezáleží, které auto ji nese...

Personalizované poznávací (u nás oficiálně registrační) značky jsou docela dobrý byznys. V České republice je máte klidně na celý život a jedna stojí pouhých pět tisíc, na Britských ostrovech se ovšem dají prodat a auto se prostě poté přeregistruje. Někdo takové věci obdivuje, jiný zatracuje coby mrhání penězi a ohrnuje nad nimi nos. Jde jen o neškodnou zábavu pro toho, kdo na ni má? Najdou se excentrici, kteří si je mohou dovolit, aby byli vidět ještě více, výrazné vozy jim samy o sobě nestačí. Tamní Autocar přinesl žebříček deseti nejdražších.

Ceny, mnohdy skutečně extrémní, jdou v korunách nad deset milionů. Nové zajímavé značky, tradičně s jedním, maximálně dvěma písmeny a číslem se totiž hned napoprvé i draží. Tohle je opravdu kratochvíle jen pro extrémní boháče. Také se vyskytují na drahých autech: převážně bentleyích, rolls-roycech, bugatti, ferrari, ale i o něco méně prestižním range roveru. Jejich hodnota může převýšit i cenu samotného vozu. U dvou však není znám aktuální model, na kterém jsou umístěny.

Obyvatelům země za kanálem La Manche naštěstí zůstanou atypické tabulky s bílým pozadím vpředu a žlutým vzadu, protože odcházejí z Evropské unie. Bruselem si do nich beztak nikdy mluvit nenechali, zatímco jiné země přešly na unifikované...

10. Rolls-Royce Ghost - D 1 - 9,5 milionu Kč

Ocelové desky D 1 nemají samozřejmě nic společného se slavnou českou dálnicí. V říjnu 2015 byly prodány za 300.096 liber (aktuálně tato částka odpovídá takřka 9,5 milionům korun). To je 4.400 nádrží benzinu průměrného osobního auta... V současnosti je vozí bílý Rolls-Royce Ghost. Za posledních osmnáct měsíců prý vzrostla jejich hodnota o dalších padesát tisíc liber, tedy skoro 1,6 milionu. Slušné, ne?

9. Rolls-Royce Phantom - GB 1 - 10,3 milionu Kč

„Vlastenecká“ poznávací značka našla svého soukromého kupce v listopadu 2009 za 325 tisíc liber (dnes cca 10,3 milionu korun). Za podobný balík peněz se dá koupit Lamborghini Aventador Superveloce Superveloce. Aktuálně má však vyšší hodnotu: půl milionu (15,8 mil. Kč). Proč? Británie přece zahájila odchod z Evropské unie. Najdete ji na jiném voze aristokratické značky s soškou okřídlené dámy: modelu Phantom.

8. Bentley Flying Spur - M 1 - 10,5 milionu Kč

Označení evokuje slavné BMW, ale tyhle kovové desky aktuálně patří jednomu exempláři Bentleye Flying Spur. V červnu 2006 byly koupeny za 331,5 tisíce liber (10,5 milionu korun). Za to byste si v současnosti mohli pořídit zhruba čtyři Porsche 911 Carrera S generace 991 ve čtyřkolce. Jako kupé. Značky ovšem nyní disponují tržní hodnotou vyšší než milion liber.

7. Rolls-Royce Phantom - 1 S - 10,7 milionu Kč

Tabulky 1 S byly koupeny v březnu 2010 za 340 tisíc liber (přes 10,7 milionu korun) a v současnosti „žijí“ na autě stejné hodnoty, jiném Rolls-Royce Phantom, což je neuvěřitelný paradox. V garáži by vám za tyhle peníze mohlo stát malé Suzuki Celerio. Samozřejmě ne jedno, ale minimálně čtyřicítka! Jenže hodnota značek je nyní dvojnásobná, o autě, byť se dvěma R, to určitě říci nelze.

6. Bentley Bentayga - 1 D - 11,1 milionu Kč

Registrační tabulky 1 D si pořídil první majitel za 352.411 liber (takřka 11,1 milionu korun) v červnu 2009. Jak je možné, že za ně zaplatil tolik? Driver & Vehicle Licensing Agency je totiž nechá udělat předem a pak je vydraží. Původní částka je ekvivalentem pořizovací hodnoty Rolls-Royce Phantom Coupé. Experti odhadují, že dnes mají půlmilionovou hodnotu. Přitom je najdete na SUV Bentayga od Bentleye, který nový nepřijde ani na polovinu. Tedy v základní výbavě, pokud tento termín lze vůbec u okřídleného B použít.

5. Range Rover - S 1 - 12,8 milionu Kč

Původní cena 404.063 liber (dnes 12,8 milionu korun) absolutně neodpovídá hodnotě hostitelského auta, na kterém v současnosti RZ S 1 je: nejnovějším Range Roveru. Ne že by byl „range“ levným přibližovadlem, ale ani ceny ostatních vozů v přehledu nedosahuje. Za tuhle sumu koupíte na Ostrovech patnáct S1. Tedy těch malých naštvaných hatchbacků od Audi. I s extra výbavou navíc. Kdyby majitel značky poslal dále, dostane za ně milion liber, jinak skoro 31,6 milionu korun.

4. Bugatti Veyron - F 1 - 13,9 milionu Kč

Registrační tabulky F 1 nejsou na slavném McLarenu, nýbrž na Bugatti Veyron. Původně je mělo jedno Volvo S80, prodaly se před devíti lety za 440.625 liber (13,9 milionu korun). Aktuálně se za ně dá pořídit deset kousků nástupce, řady S90, navíc v top specifikaci a ještě vám něco zbude. V případě supersportu je znám i jeho majitel: není jím nikdo jiný než slavný Afzal Kahn, majitel a šéf firmy Kahn Design, která v nedávné době udivovala šestikolovými Land Rovery Defender. Tento muž se vyjádřil, že pokud bude jeho kovový klenot, vlastně oba dva k mání, nebude za ně chtít méně než šílených 10 milionů liber (315,8 milionu korun)!

3. G 1 - 15,8 milionu Kč

G 1 byla jeden čas nejdražší prodanou britskou značkou. Majitele našla v září 2011 za půl milionu liber (15,8 milionu korun). V současnosti se jedná o ekvivalent 28 Fordů Fiesta ST odcházející řady. Jenže pokud by ji vlastník prodal nyní, podle odhadů by za ni dostal dvakrát tolik. Bohužel se nepodařilo zjistit, jaké auto ji aktuálně vozí.

2. X 1 - 15,9 milionu Kč

X 1 překonala G 1 o 2,5 tisíce liber v listopadu 2012, prodala se tedy za 502,5 tisíce (necelých 15,9 milionu korun). Ani v tomto případě není známý vlastník, natožpak jeho čtyřkolový miláček, na kterého ji nainstaloval. Určitě však není na žádném BMW X1. Nejmenších modrobílých SUVček za ni mžete mít osmnáct a půl (no vážně!) a užívat si jich ve zdraví. Současná odhadní cena ovšem přesahuje tu původní, jak jinak, opět dvojnásobně.

1. 25 O - Ferrari 250 - 16,4 milionu Kč

Značku 25 O mělo rudé Ferrari 250 GTO, které změnilo vlastníka za 30,75 milionu liber (971,2 milionu korun). Šlo o nejdražší vůz kdy podařilo prodat v aukci, jezdil s ním třeba Jo Schlesser. Tady nehrozí, že by samotné „číslo“ mělo vyšší hodnotu, naposledy změnilo vůz za 518.480 liber (16,4 milionu korun). I tak to na pozici jedničky stačí.. Tím současným je stříbrná „dvěstěpadesátka“ s krátkým rozvorem ročníku 1961, má ji ve sbírce dealer klasických vozů John Collins. Za sumu koupíte desítku Audi TT RS, Jenže jiný prodejce značen na přání, Regtransfers, si dovolil tipnout, že momentálně byste nadupaných „tétéček“ koupili patnáct, protože hodnota značky se mezitím vyšplhala na 750 tisíc liber (23,7 milionu korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
13. 12. 2018 11:05
great
Great post! I appreciate you for the effort you take to share your knowledge with people. I can find many things that are still unaware. Thanks for you time and knowledge. Great!!! https://customthesis.org/

custom dissertation
3. 4. 2017 11:48
Thanks
Thanks a lot for this forum post.I am very excitable while reading your post.Happy to read and I get lots of details .Thanks for this blog and I understood the term that you described here.Writing an essay is difficult for most students. As we all know that each and every one of them gets lots of writing works from schools.Refer custom essay writing service if you want more details about your essay writing works.They were producing good and effective tips and guidelines for you and each of you can accept the good writing works from them.Search on web for getting better services.Refer [odkaz] .