Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za sluncem jinak. Na pohodu.

Vitek
Diskuze (0)
Časy se mění a naše pravidelná příloha o cestování autem k moři také. Letos jsme rychlost vyměnili za zážitky – a jsme rádi, že se o ně s vámi můžeme podělit.

Tak jako každý rok jsme na prahu letní sezony naskákali do aut, abychom zmapovali cesty na letní dovolenou.

Pojali jsme to ale jinak. Zatímco v minulosti jsme porovnávali všechny trasy, a dokonce si to rozdali v přímém přenosu o to, kdo dojede k moři dřív, letos jsme si průjezdné země pořádně proklepli. A tak vám neukážeme jen krásy Chorvatska a Itálie, ale i nádherná místa Rakouska, Slovinska, Slovenska a Maďarska. Místo pár hodin jsme jeli k Jadranu dva tři dny, ale stálo to za to! Doufáme, že vás o tom reportáže na následujících stranách přesvědčí.

Nezapomínáme ale ani na praktické informace: u každé země najdete tabulku s cenami za použití dálnic a dopodrobna rozebíráme novinky v nejoblíbenější destinaci: Chorvatsku. To se loni stalo členem Evropské unie, navíc zavedlo výhodné elektronické mýto, a navrch upravilo ceny při platbách v hotovosti.

Co zkontrolovat před cestou

Auto, které je 365 dní v roce denně v permanenci, by mimořádná porce letních dovolenkových kilometrů neměla zaskočit. Řidič takového vozu pravděpodobně tak jako tak absolvuje pravidelné servisní prohlídky a jeho auto je stále připravené vyrazit, kamkoliv si majitel vzpomene. Jak jsou na tom ale sváteční řidiči, respektive jejich vozy? Tady už jistota, obvykle prověřená každodenním provozem, schází a před cestou na dovolenou je potřeba jednat – stačí jedna důkladnější servisní kontrola, která zabrání tomu, že zůstanete někde zbytečně trčet s nepojízdným vozem a místo koupání v moři budete řešit zbytečné problémy.

Servisy obecně nenabízejí žádnou speciální službu spojenou s přípravou vozu na dovolenou, nicméně například v síti autorizovaných servisů Škoda si můžete objednat klasickou preventivní prohlídku, která odhalí případné problémy. Většina servisů Škoda nabízí tuto preventivní prohlídku za akční ceny. Prohlídka samotná zabere zhruba hodinu.

Mimořádnou pozornost byste měli věnovat brzdové kapalině. Jak kapalina stárne, zhoršují se její původní parametry a tím pádem i funkce brzd. „Brzdová kapalina je hydroskopická - její přirozenou vlastností je jímání vody ze vzduchu. To je problém, protože v kapalině obsažená voda se po zahřátí mění v páru, která v systému udělá vzduchové bubliny. Vzduch je na rozdíl od kapaliny stlačitelný, takže při intenzivním brzdění se začne propadat brzdový pedál a je zle,“ vysvětluje Karel Starý, vedoucí poprodejních služeb Škody Auto. V autorizovaných servisech se používá zařízení na výměnu brzdové kapaliny, pomocí kterého je nejprve použitá kapalina odsáta z vyrovnávací nádobky a pak je doplněna nová. Následně je vyměněno zbytkové množství v brzdovém systému. Tím je zaručeno minimální smíchání použité a nové kapaliny.

Na co se zaměřit

  • Stav pneumatik a jejich tlak
  • Těsnost a stav chladicí soustavy
  • Množství motorového oleje
  • Kontrola stáří brzdové kapaliny
  • Stav akumulátoru a kontrolu dobíjení
  • Funkčnost kompletního osvětlení vozu
  • Správná funkce ostřikovačů
  • Kontrola řízení a geometrie
  • Kontrola spojky, zvláště s přívěsem

Dálnice k Jadranu už měří 477 kilometrů

Co nového čeká ty, kteří se vydají za pár dní autem k moři? O tom jsme si povídali s Liborem Šugárkem, ředitelem Vítkovice Tours, největšího specialisty na Jadran.

Sezona je za dveřmi a vy už asi tušíte: jaké budou letošní hity pro cestu na dovolenou autem?

U Čechů téměř jistě vyhraje opět Chorvatsko.

Jsme tím výjimeční?

Ne úplně. Také mnoho jiných Evropanů hledá v důsledku nestabilní situace zejména v zemích severní Afriky alternativu. A evropské pobřeží Středozemního moře, konkrétně Jaderské moře, je první na řadě. Nárůst prodaných lůžek na letošní léto potvrzují chorvatští hoteliéři nejenom z tradičně silného německého trhu.

Čím to, že se Chorvatsko u Čechů tak drží?

Je to naprosto logické a potvrdilo se to, co jsme odhadovali po sametové revoluci. Češi procestují celý svět, poznají všechna moře, ale nakonec se většina z nich stejně vrátí na chorvatský Jadran. Ve srovnání s jinými destinacemi zůstává místem nabízejícím pocit jistoty, bezpečí a pohody.

Kdo tam jezdí nejčastěji?

Všechny skupiny, i když nejvíc je stále rodin s dětmi. Dobrá dostupnost Jadranu ale nakonec rozhoduje při výběru místa pro dovolenou nejenom u nich. Zejména rodiny s dětmi však vyžadují bezpečnou, jistou destinaci s atraktivními cenami, a tou Chorvatsko určitě je. Češi u Jadranu nacházejí téměř identický standard, na který jsou zvyklí z domova: ať už to jsou obchody, služby, zdravotnictví, každý si může najít to své.

Asi nikde se nestavěly dálnice v posledních letech takovým tempem jako v Chorvatsku. Kolik už čítá dálniční síť kilometrů?

Celková plánovaná délka činí 550 kilometrů, pro letošní sezonu je v provozu už 477 kilometrů mezi Záhřebem a Ploče.

To je asi hlavní řidičská novinka, že?

Ano, zatím poslední úsek dálnice A1–Dalmatina otevřeli na konci loňského roku. Spojuje Záhřeb s jihem země a byl nově prodloužen o jedenáct kilometrů právě mezi městy Vrgorac a Ploče. Kromě této části dálnice byl dokončen i dálniční uzel Ploče-Karamatiči a dalších několik silničních spojení v okolí.

V Chorvatsku se platí za ujeté kilometry. Na kolik u novinky jízda vyjde?

Za cestu ze Záhřebu do Ploče zaplatíte za osobní auto 228 kun, což je zhruba 830 korun. Nově zprovozněný úsek určitě využijete, pokud zamíříte na poloostrov Pelješac nebo do Dubrovníku a dál do Černé Hory.

Češi hojně jezdí na Makarskou. Co je nového na cestě tam?

Dobrou zprávu je, že nový tunel Sv. Ilija pod pohořím Biokovo je už v provozu a výrazně zkracuje cestu do středisek právě na Makarské riviéře. K tunelu se z dálnice sjíždí na Zagvozd.

Chorvatsko je od loňského léta členem EU. Jak to pomáhá řidičům?

Z pohledu českých turistů došlo k výraznému usnadnění a urychlení vstupu. Chorvatsko se stalo součástí celní unie, proto byly na hranicích zrušeny celní kontroly. Součástí schengenského prostoru však země zatím není, a proto na hranicích zůstávají kontroly cestovních dokumentů.

Vitek
Diskuze (0)