Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zahájena výstavba mimoúrovňové křižovatky u Nové Hospody

Ladislav Čermák
Diskuze (0)
Za dva roky zmizí z mapy další problémová křižovatka - silnice I/4 a I/20 se protnou pomocí mimoúrovňového křížení

Ředitelství silnic a dálnic 22. září 2005 slavnostně zahájilo realizaci projektu "R4 křižovatka I/20 Nová Hospoda". Tato stavba výrazně zlepší dopravní situaci na dnešní úrovňové křižovatce silnic I/4 a I/20. Zároveň se jedná o ukončení rychlostní silnice R4 z Prahy přímým napojením na čtyřproudou silnici I/20 do Písku. Stavba o délce 0,8 km bude stát cca 1,1 mld. Kč a má být zprovozněna ke konci roku 2007.

Lokalita Nová Hospoda ležící severozápadně od Písku je místem, kde se navzájem kříží dvě silnice první třídy. Jedná se o silnici I/4 vedoucí od Prahy směrem na Strakonice a silnici I/20 vedoucí z Českých Budějovic přes Písek na Plzeň. Účelem stavby je odstranit nevyhovující umístění průsečné úrovňové křižovatky s nevyhovujícími rozhledovými parametry, za účelem zlepšení bezpečnosti, plynulosti a rychlosti dopravy odpovídající současným podmínkám. To vše s ohledem na okolní ekologické, sociální a hospodářské vazby.

Začátek úpravy bezprostředně navazuje na stávající komunikaci I/4 směrem od Prahy. Konec přeložky silnice I/4 a I/20 je napojen na nově dokončenou přeložku silnice I/20 Písek, 7. stavba.

Návrh přeložky odpovídá požadavkům na provoz a bezpečnost stavby z hlediska silničního provozu. Silnice je navržena v kategorii R 22,5/100 respektive S 22,5/80, která odpovídá potřebám silnice I. třídy a to i s ohledem na výhledové intenzity dopravy v dané oblasti.

Stavba je rozdělena do stavebních objektů podle jejich charakteristiky a způsobu řešení. Projekt komunikací je rozdělen na projekt silnice R4, I/4, I/20, II/121 13 a dále místních komunikací. Další součástí jsou projekty inženýrských sítí týkající se vodohospodářských objektů a objektů energetických či sdělovacích vedení.

Zdroj: ŘSD

Ladislav Čermák
Diskuze (0)