Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zájem o navigace klesá, zlevnily až o pětinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
Podle analytické společnosti GfK prodej autonavigací klesá již druhým rokem.

Zájem o jednoúčelové automobilové navigace klesá a vytlačují je chytré mobilní telefony se svými bezplatnými navigačními aplikacemi. Ceny navigací spadly meziročně až o pětinu. Vyplývá to z informací obchodníků.

Podle analytické společnosti GfK prodej autonavigací klesá již druhým rokem. Jejich ceny se podle srovnávače Heureka.cz snížily o 15 až 20 procent, u dražších přístrojů to bylo až 50 procent.

"Navigace v mobilech už jsou na velmi slušné úrovni, na druhou stranu v řadě parametrů ještě kvalit navigací nedosahují. Navigace jako jednoúčelová, specializovaná zařízení jsou přesnější a rychlejší a nabízejí funkce navíc, například RDS (zobrazování dopravních informací)," uvedla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. Podle odhadu dalšího obchodníka Kasa.cz se nyní poměr prodávaných jednoúčelových navigací a telefonů s navigační aplikací pohybuje jedna ku dvěma.

Výrobci navigací se snaží od mobilních aplikací odlišit sofistikovanými funkcemi. Například TomTom začne příští týden v tuzemsku prodávat nové přístroje se službou HD Traffic, která sbírá informace od dalších zařízení a podle toho umí motoristy varovat před zácpami nebo radary. Služba, která využívá mobilní připojení k internetu, má podle ředitele české pobočky Roberta Červeňáka ušetřit motoristům až 15 procent cestovního času. HD Traffic nyní TomTom nabízí prostřednictvím svých navigací ve 23 zemích, o její nabídce jako placené služby i pro ostatní zařízení včetně mobilů zatím neuvažuje.

"Výrobci GPS navigací proto hledají nové přístupy, například tradiční výrobce navigací Garmin se snaží bojovat s bezplatnými mobilními navigacemi doživotní aktualizací map," dodal Kamil Demuth z Heureka.cz. Pro všechny podle něj platí, že se snaží navigační software i přístroje zdokonalovat tak, aby byly na vyšší úrovni než bezplatné mobilní aplikace.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (19)
20. 10. 2011 20:59
Re: Adamantium
Samozřejmě ;-)

[odkaz]
Avatar - pario
20. 10. 2011 13:55
Re: Logicky
Asi už mám sklerózu :-)
Avatar - matii
20. 10. 2011 09:39
Re: Adamantium
Tak Navigon (taky ho mám) není tak neznámý, je to špičková německá navigace na západ od nás značně rozšířená. Jediná její slabina je dle německých testů pomalejší přepočet trasy. Jinak všechny funkce, doplňky, 3D realistické zobrazení nemá ve srovnatelné třídě konkurenci. TOMTOM může jen tiše závidět. Jinak kdo by chtěl vědět, kde lze stáhnout mapy, radary, michelinské průvodce, adac průvodce, kempy atd do NAVIGONu, ať mi pošle SZ, pošlu mu odkaz. :-)
20. 10. 2011 08:49
Re: Adamantium
Nie si náhodou trochu paranoidný? Naivita je asi nesprávny výraz.
20. 10. 2011 08:48
Re: Logicky
Presne o tom som písal v prvom príspevku.