Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ZAP plánuje vývoj a výrobu dalšího výkonného elektromobilu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Společnost ZAP, která je průkopníkem ve vývoji a výrobě elektromobilů, spustila vývojový program výkonného elektrického vozidla. To má být cenově dostupnější než plánovaný crossover ZAP-X a také má být dříve na trhu.

Vysokovýkonný crossover ZAP-X bude vycházet z konceptu Lotus APX, představeného na loňském ženevském autosalonu a můžete si o něm přečíst v článku ZAP-X Crossover Eletric Car: oficiální skici elektromobilu.

Podle prohlášení společnosti ZAP je kompletní počáteční fáze koncepce pro nové vozidlo. Cílem je cena 30 000 dolarů (zhruba 645 000,- Kč), maximální rychlost přes 160 km/h a dojezd na jedno nabití okolo 160 km. Mnohé z technologií, které budou použity na novém voze, jsou specifikovány pro ZAP-X, díky tomu může společnost urychlit vývoj a pustit nový model na trh dřív než vysokovýkonný crossover. Výkonný ředitel Steve Schneider uvedl, že více detailů o novém vozidle bude zveřejněno na každoroční schůzi akcionářů 29.července 2007 v Santa Rosa v Kalifornii.

V současnosti ZAP dodává na severoamerický trh elektromobily a dodávky pojmenované XEBRA za ceny okolo 10 000 dolarů (zhruba 215 000,- Kč), které dosahují rychlosti přes 64 km/h. Steve Schneider uvádí, že XEBRA je navržena k zaplnění mezery na trhu pro městská elektrická vozidla. Prodejní politika společnosti ZAP je zaměřena především na statní instituce, ale také na zákazníky, kteří denně dojíždějí do zaměstnání.

ZAP prodává své elektromobily XEBRA prostřednictvím sítě autorizovaných prodejních a servisních center. Zároveň vyvíjí řadu nových vozidel pro rozšíření své nabídky a začátkem tohoto roku ZAP představil vedle vysokovýkonného konceptu crossoveru ZAP-X, také plán vyrábět automobily v Číně a Brazílii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - Falco
30. 6. 2007 19:12
ZAP
Značku ZAP zná jen málokdo, ale věřte mi, že o ní v budoucnu hodně uslyšíme....
[odkaz]