Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Západní Čechy: Za zlatavým mokem

Svět motorů
Diskuze (0)
Západní Čechy = pivovarnictví. Ochutnat tu můžete výrobky více než dvaceti podniků.

Západní Čechy lákají turisty na nedotčenou přírodu, kde kralují Český a Slavkovský les či Šumava. Navíc jsou výborně dostupné po dálnici D5. Karlovarsko proslulo lázeňstvím, Plzeň naopak výrobou piva. Plzeňskou dvanáctku ochutnal snad každý, ovšem i menší pivovary dovedou uvařit mok

výborné chuti a ušlechtilé barvy. Naše reportáž to dokládá.

Chyše

Výlet po západní části Čech začínáme na zámku v Chyši na Karlovarsku. Už ze silnice číslo 6 z Prahy do Karlových Varů nás láká cedule právě na prohlídku zdejší památky. Víc než zámek nás zajímá místní pivovar. Sládci se pyšní tím, že chyšské pivo se stále vaří podle staročeských receptur s použitím žateckého chmele a vody z Doupovských hor. Ke guláši za 89 korun si můžeme dopřát pivo Prokop: chutnáme světlé 11° i tmavé a jantarové 12° – tedy až na fotografa, který řídí. Parkování je zdarma.

Chodová Planá

Chyše se po dobrém obědě vydáváme přes Bochov, Toužim a Teplou do „Chodovky“. Na místním rynku nás vítá hotel U Sládka spolu s restaurací Stará sladovna. Všechna zařízení vlastní rodinný pivovar Chodovar. Navíc přidává Pravé pivní lázně. Ano, tady vás vykoupou v pivě! Ochutnat je možné například Prezidenta nebo Kvasnicový skalní ležák.

svetmotoru svetmotoru

Kout na Šumavě

Z Chodové Plané vjíždíme na silnici číslo 21 a dále na křižovatku s dálnicí D5. Po obchvatu míjíme Kočov a míříme na most. Kdo na pár let staré stavbě čeká rovný povrch, bude nepříjemně překvapen. Most je pořádně zvlněný. A za nedalekým Janovem další překvapení. Brutální šikana. Nová silnice se zde napojuje na starou a dělníci to vzali poněkud zostra. Přes Bor, Horšovský Týn a Domažlice si to šineme směrem na Klatovy. Těsně před Kdyní odbočíme doprava. Koutský pivovar má bohatou historii, první písemné zmínky pocházejí už z počátku 18. století. A co nám zdejší nabídli? Klasickou výčepní desítku, Koutskou dvanáctku, Koutské tmavé (14°) a Koutský tmavý speciál (18°). Zvláště ten je vynikající.

svetmotoru svetmotoru

Air Park Zruč – Senec

Pakliže jste milovníky letadel a vojenské techniky, na prostoru velikosti fotbalového hřiště v obci Zruč – Senec na Plzeňsku si přijdete opravdu na své. Na ploše je vystaveno přes padesát kusů letounů. Největší pozornost na sebe poutá sovětský Tupolev Tu–104, který stojí přímo na parkovišti. Z exponátů můžeme dále připomenout Iljušiny Il-18 a Il–14 nebo stíhačky F-104 či Mig–21. Mezi technikou zaujme i obří socha J. V. Stalina.

svetmotoru svetmotoru

Jízdárna ve Světcích

Nedaleko Tachova se jízdárna ve Světcích pyšní tím, že je největší stavbou svého druhu v Čechách a druhou největší ve střední Evropě. Na první pohled upoutá krovem s hranolovým světlíkem, který poskytuje hale dobré osvětlení. Stavba pochází z roku 1861 a patřila rodu Windischgrätzů. Nejkrásnější místností je knížecí lóže, odkud je nejlepší výhled na celou halu.

svetmotoru svetmotoru

Tip pro motorkáře

Zajímavou trasou pro motorkáře je úsek mezi Planou a Vysokým Jamným na Tachovsku. Jezdce trasa nejprve provede serpentinami až do údolí Kosího potoka, aby později mohl obdobným stylem pokračovat do kopce k Jamnému. V regionu je skvělá i silnice 230 mezi Stříbrem a Stodem.

Autor: Josef Holek, Svět motorů

Svět motorů
Diskuze (0)