Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zateplení domů zaplatí registrační poplatky aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Vybrané peníze z registračních poplatků vozů v Česku opět půjdou na zateplení a ekologické vytápění rodinných domů.

Ministerstvo životního prostředí hledá další finanční prostředky pro program Nová zelená úsporám. Ministr v demisi Tomáš Podivínský 1. října podepíše dodatek k již uzavřené dohodě se zástupci Sdružení automobilového průmyslu (SAP) a Sdružení dovozců automobilů (SDA).

Ministerstvo životního prostředí na podporu programu Nová zelená úsporám vyčlenilo miliardu korun, 800 milionů Kč plánuje přidat z emisních povolenek a další peníze měly jít z národních zdrojů. V současnosti je z programu vyčerpáno podle www.nzu2013.cz téměř 600 milionů korun. Program začal 12. srpna a příjem žádostí končí 29. listopadu.

Ministerstvo chce navázat na dohodu se zástupci automobilového průmyslu, kterou uzavřelo již v roce 2011. Ta mimo jiné garantovala, že na plné krytí požadavků na sběr a likvidaci autovraků zůstane dostatek prostředků a poplatek bude při nejbližší příležitosti zpět využit pouze na podporu sběru a likvidaci autovraků.

O jednorázové převedení peněz usilovalo Ministerstvo životního prostředí již v roce 2010 pro předchozí program Zelená úsporám, který se tehdy dostal do osmimiliardového deficitu. Mělo ho jednorázově pokrýt zhruba 1,5 miliardy korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - woody-alien
1. 10. 2013 21:01
Re: Reálně si nepomůžeme
Člověče, tak to nevím. Ale vždy jsou to automatické kotle s násypkou a el.řízením. Čili za prvé zvyšují výrazně komfort obsluhy a za druhé tam i díky konstrukci nemůžeš topit čím tě napadne. Takže nakonec ta spotřeba možná bude větší, protože PETky, hadry, starý holínky a jinej bordel tam prostě nespálíš. >:D
1. 10. 2013 20:06
chudák baworáček
mě je spíš líto tý e90 na fotce :-( >:D
Avatar - KubikCv
1. 10. 2013 18:39
Re: Reálně si nepomůžeme
hlavně je to krásnej tunel...jelikož si vláda všimla...že ve fondu do kterého jdou ekodaně je přebytek.Jelikož sběr autovraků nepotřebuje tolik dotací.Mě jako člověka který ekodaň zaplatil to hodně *ere !
Avatar - šmoula nešika
1. 10. 2013 18:30
Re: Reálně si nepomůžeme
A spotřeba je taky menší? Jako obyvatel paneláku tomu moc nerozumím, ale rozhodně to podporuji.
Avatar - woody-alien
1. 10. 2013 15:05
Re: Reálně si nepomůžeme
No, nevím jak v celkovém kontextu, ale coby obyvatel obce s drtivou převahou kotlů na tuhá paliva nemohu tak docela souhlasit. Letošní povodně přinesly kromě jiného i dotace na výměnu starých uhelných kotlů za ekologické, splňující emisní třídu 3 nebo dokonce 4. A se začátkem topné sezóny zatím můžu konstatovat, že smradu a kouře opravdu citelně ubylo. Jen škoda, že do toho nešli všichni, kteří by podmínky pro dotaci splňovali. Zřejmě jim bylo zatěžko vydat i nějakých 10-20 tisíc ze svého a chtěli by to úplně grátis.