Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závoďák Porsche v osmdesátkách zářil na okruzích, dnes může být váš. Ale připravte si balík

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Roku 1987 jste vůz mohli vidět v zámořské sérii IMSA. Od té doby posbíral ještě pár úspěchů na dalších akcích, přičemž nikdy neboural. Nyní tento speciál hledá nového majitele.

Uvažujete-li o účasti v závodních podnicích historických vozů, mohlo by přijít vhod toto Porsche 962. Červenočerný kousek se sponzorskými samolepkami Coca-Coly či Yokohamy má za sebou vcelku pestrou historii, čemuž odpovídá i cena.

Automobil postavený na podvozku C04 závodil „naostro“ pouze v severoamerické sérii IMSA roku 1987. Tento konkrétní kousek naskočil do třech závodů, maximem byl zisk pátého místa na Road America. Od té doby se na závodních tratích ještě párkrát objevil v rámci historických akcí, jmenujme třeba Monterey Historics či čtyřiadvacetihodinovku Classic Daytona.

Roku 2014 prošla technika v útrobách velkými změnami. Přeplňovaný třílitr nahradila pohonná jednotka s objemem 3,2 litru, jež také disponovala turbem. Upgrade se odehrál po vzoru dalších vozů 962, které s tímto motorem v druhé polovině skutečně závodily.

Porsche 962 se závodů účastnilo od roku 1984 a právě v roce 1987, kdy tento kousek vznikl, začali ve Stuttgartu s dalšími úpravami. Jednou z nich bylo i přepracování monokoku, jenž dostal vyspělejší materiály pro zlepšení pevnosti a celkové tuhosti. Po vzoru předchůdce 956 byla i 962 úspěšným závodním automobilem. Z let 1986 a 1987 vzpomeňme vítězství v Le Mans, na které speciál navázal v roce 1994.

Na historických akcích bude majitel závoďáku jednoznačně za hvězdu. Aby jej ale mohl vlastnit, musí si připravit pořádný balík. Auto je nabízeno za 1.275.000 dolarů, což je v přepočtu nějakých 26,8 milionů korun. Ale pokud takovou částku nedáte dohromady, nezoufejte. Server Motor GT umožňuje i pořízení vozu na splátky, měsíčně vynaložíte 385 tisíc korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)