Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem na hory: Rakousko - Zell am See

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Tenhle lyžařský region se považuje za vůbec nejlepší v Rakousku. Oblast s třítisícovým ledovcem Kitzsteinhorn zaručuje sněhové podmínky prakticky po celý rok.

Malebné a průzračně čisté jezero obklopuje luxusní středisko Zell am See s níže položenými areály Schmittenhöhe a Kaprun, nad nimiž se vedle menšího Maiskogelu klene obrovitý Kitzsteinhorn s ledovcovými tratěmi. Více než 60 lanovek a vleků, 136 km upravených sjezdovek, z toho 122 zasněžovaných, jakož i 200 kilometrů běžeckých tratí uspokojí i nejnáročnější lyžaře a snowboardisty.

Střediska Kaprun a Zell am See se rozprostírají na úpatí Národního parku Vysoké Taury, tato oblast je hotovým rájem i pro vysokohorskou turistiku. Rodiny s dětmi zase potěší sáňkařské dráhy, jízdy na saních tažených koňmi, bruslení na zamrzlém jezeře a spousta dalších atrakcí. Testovacím superbem jsme sem dorazili za necelých šest hodin, přičemž jsme zvolili nejjednodušší trasu přes Mnichov. Alternativně lze jet také přes České Budějovice, Linec a Salcburk.

Na vrchol Schmittenhöhe vedou přímo z centra obce a sousedního Schüttdorfu kabinkové lanovky. Další gondola a visutá kabina směřují z horního konce města, který již zasahuje mezi rozložité svahy údolí Schmittental. Jeho částečně holé vrcholové partie směrem k Schüttdorfu nabízejí nenáročné tratě určené pro začátečníky a středně pokročilé lyžaře, modrá se promění v červenou sjezdovku až v samotných dojezdech do údolí.

Zato do centrálního údolí přímo pod Schmittenhöhe vedou ze všech směrů opravdové černé sjezdovky vytvořené v lesních průsecích. Mezi nejvyhledávanější patří Trassabfahrt orientovaná k severu, která je zároveň nej delší. Kratší modré a červené dráhy se spouštějí ze Schmittenhöhe do odvráceného žlabu pod Maurerkogel, tady naleznete několik freeridů s poměrně řídkým lesem. Příjemné červené sjezdy křižují rovněž jižní svah Sonnkogelu, kam se z hlavního vrcholu dostanete visutou kabinou z okraje Zell am See. Na ledovec na Kitzsteinhornu vyjedete dvěma kabinkovými lanovkami z údolí nad Kaprunem, centrální křižovatka Alpincenter se rozprostírá ve výšce 2452 m. Tady se nacházejí členitější modré a červené sjezdy, na ty skutečné ledovcové dálnice však musíte až pod Gletscherplateau do výšky 2900 metrů. Vedou sem ale jenom klasické kotvové vleky.

Plusy

  • Téměř 260 hektarů sjezdovek
  • Atraktivní černé tratě
  • Sněhová jistota ledovce

Minusy

  • Spojení areálů jen skibusem
  • Dojíždění k nástupním stanicím
  • Hodně rušná oblast

Základní informace
Nadmořská výška 750 až 3029 m
Délka sjezdovek 136 km
Přepravní kapacita 80 500 os./h
Doba jízdy 5:50
Dojezd z Prahy 550 km
Náklady na cestu cca 1800 Kč
Skipas dospělý/den 1050 Kč
Více informacíwww.zellamsee-kaprun.com

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)