Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota po zemětřesení: Výroba zpět na původní hodnotě

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Toyota plně obnovila výrobu, kterou omezila kvůli zemětřesení.

Celosvětová produkce největší japonské automobilky Toyota Motor se minulý měsíc vyšplhala zpátky na úroveň z období před březnovým zemětřesením v Japonsku. Toyota dodala, že v příštích měsících se bude snažit výpadek produkce způsobený zemětřesením nahradit pomocí přesčasů a mimořádných směn.

Ničivé zemětřesení v březnu poškodilo továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl Toyotu i další automobilky k omezení produkce. Toyota původně předpokládala, že výrobu plně obnoví až koncem roku.

Toyota byla loni z hlediska objemu prodeje největší automobilkou na světě. V letošním prvním pololetí se však v důsledku problémů způsobených zemětřesením propadla na třetí příčku za amerického rivala General Motors a německého konkurenta Volkswagen, napsala agentura AP.

Toyota v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu kvůli důsledkům zemětřesení prodělala na provozní úrovni 108 miliard jenů (26 miliard Kč) po zisku 212 miliard jenů před rokem. Vykázala tak první provozní ztrátu za dva roky.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)