Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřela Johanna Quandtová, jejíž rodina vlastní skoro půlku BMW

David Bureš
Diskuze (7)
Johanna Quandtová je bývalá manželka průmyslníka Herberta Quandta, který BMW na konci 50. let zachránil od krachu.

BMW Group ohlásilo smutnou zprávu: V pondělí 3. srpna zemřela Johanna Maria Quandtová, která spolu s potomky držela skoro polovinu akcií mnichovské automobilky. Druhá nejbohatší Němka (po své dceři) zemřela ve věku 89 let.

Quandtová byla asistentkou a třetí manželkou průmyslníka Herberta Quandta. Ten na konci padesátých let zachránil BMW od hrozícího krachu, když koupil poloviční podíl v automobilce. Původně přitom mnichovská značka měla být prodána do rukou koncernu Daimler.

Po smrti manžela v roce 1982 Quandtová zdědila podíl v BMW Group, který v době jejího skonu činil 16,7 %. Výše jejího majetku podle odhadu magazínu Forbes činí 13,9 miliardy dolarů (cca 345 miliard korun). Spolu se svými dvěma dětmi vlastnila celkem 46,7 % mnichovského výrobce.

Podíl po zemřelé zůstane v rodině Quandtových, podle mluvčího BMW bude rozdělen mezi její děti, Stefana Quandta a Susanne Klattenovou. Podíl Quandta, který pracuje jako místopředseda dozorčí rady BMW, díky tomu vzroste z 17,4 na 25,75 %. Klattenová si polepší z 12,6 na 20,95 %. Oba díky vlastnictví části značky patří mezi nejbohatší lidi Německa.

Johanna Maria Quandtová (rozená Bruhnová) se narodila 21. června 1926 do rodiny historiků umění. V druhé polovině 50. let začala pracovat u průmyslníka Herberta Quandta, o pár let později se stala jeho osobní asistentkou, kdy dokonce ovlivňovala jeho obchodní rozhodnutí. V roce 1960 se Bruhnová za Quandta vdala.

Quandt je dodnes známý jako zachránce BMW. Místo doporučovaného prodeje firmy Daimleru navýšil svůj podíl na 50 % a BMW pozvedl. Záchrana mnichovské automobilky po poválečných potížích se povedla díky sázce na nové modely, mimo jiné na sportovní sedan 1500.

Kaňkou na Quandtově životopise je nicméně spojitost jeho rodiny s nacistickým režimem. Firmy jeho otce Günthera dodávaly třetí říši střelné zbraně nebo protiletadlové střely. V Güntherových továrnách dokonce pracovali totálně nasazení dělníci.

V BMW Quandtová působila do roku 1997, kdy opustila jeho dozorčí radu. V posledních letech se věnovala především pomoci druhým. Finančně pomáhala dětem postiženým rakovinou nebo kulturním organizacím. Její nadace rovněž podporovala rozvoj mladých ekonomických novinářů.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - lordlord
7. 8. 2015 08:58
.
do rodiny Quandtových se přivdala a zase rozvedla i pozdější Magda Goebbelsová
Avatar - 1975ak
6. 8. 2015 21:55
Bawor
Tak to má dobrý , že měla půlku auta, a kdo měl tu druhou :-) Někteří mají i celé BMW
Avatar - Pekelná Micinka
6. 8. 2015 15:28
Re: Co muze byt lepsi
Však já chápu... Jenže zase, když do toho stejně nemůžeš (výrazně) kecat, vpodstatě to jen sleduješ z povzdálí. Možná ještě hůř, protože kdyby si se negativně vyjadřoval k produktům firmy jež spoluvlastníš, média by to prezentovala a nebylo by to dobré pro byznys.
6. 8. 2015 15:06
Re: Co muze byt lepsi
Nj tezba medi, zlata, reality, tisk, cukrovinky, kosmetika,... ale BMW to je uz jine kafco pro nas tady ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
6. 8. 2015 14:47
Re: Co muze byt lepsi
[odkaz]