Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: GM Sequel - hybridní budoucnost

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Studie Sequel prezentovaná na ženevském autosalonu odráží zajímavé výsledky několikaletého výzkumu, do kterého GM investovalo více než miliardu amerických dolarů.

Studie Sequel odráží výsledky několikaletého výzkumu, do kterého GM investovalo více než miliardu amerických dolarů. Automobil vybavený by-wire technologií na řízení a brzdách, je poháněn vodíkem a hnací ústrojí tedy neprodukuje žádné přímé emise. Modul palivového článku se skládá ze samotného článku, vodíkové a vzduchové sekce, chladicí soustavy a vysokonapěťového okruhu. Systém produkuje výkon 73 kW, kterým jsou napájeny dva elektromotory umístěné v zadních kolech (+jeden vpředu) a také ventilační a klimatizační soustava interiéru, palubní elektronika a trakční akumulátor. Celé zařízení je podstatně jednodušší než to v experimentální Zafiře HydroGen3, která v minulém roce projela celou Evropu a ustavila tak nový rekord vozidla s tímto pohonem.

Vysokonapěťové Li-ion akumulátory o hmotnosti 65 kg, umístěné u zadní nápravy, jsou zásobárnou energie pro rozjezdy, při brzdění jsou naopak dobíjeny, čímž se zvyšuje dojezd vozidla až na 480 km. Až 8 kg vodíku je uloženo ve třech palubních nádržích ve střední části podlahy vozu, pod tlakem 700 bar, což je dvakrát vyšší tlak než u předchozí studie Hy-Wire.

Architektura elektrické soustavy se skládá ze tří systémů. Vysokonapěťový okruh poskytuje energii trakčním motorům, 42 voltová elektrická soustava napájí by-wire zařízení a 12 voltový okruh napájí běžné elektrické spotřebiče na palubě jako osvětlení nebo audiosoustavu.

Celohliníková studie má vnější rozměry 4994 x 1966 x 1697 mm, rozvor 3040 mm, pohotovostní hmotnost činí 2170 kg, celkový výkon trakčních motorů činí 110 kW (=2x25 kW + 60 kW), nejvyšší rychlost činí jen 145 km/h, ale zrychlení z klidu na stovku má zvládat za méně než 10 sekund.

Ondřej Láník
Diskuze (7)