Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2006: praktické informace

Ondřej Láník
Diskuze (75)
Otevírací doba, ceny vstupného, doprava. Vše co potřebujete vědět k návštěvě letošního jarního motoristického svátku je v našem článku.

Od čtvrtku 2. do neděle 12. března 2006 se můžete vydat na nejvýznamnější automobilovou přehlídku světa. Přinášíme praktické informace, které by se vám při návštěvě Ženevy mohly počátkem března hodit.

Ženevské výstaviště Palexpo není zdaleka největší automobilovou výstavou, ale tento fakt má i své výhody. Výstaviště je tvořeno jednou rozlehlou halou, která je dále členěna, což slouží hlavně pro snazší orientaci. Architektura stánků má svá omezení, takže velké show a velké stavby si nechávají automobilky do Paříže, Frankfurtu, Tokia nebo Detroitu. Stánky, které jsou umístěny uprostřed nesmí výrazně převyšovat ty ostatní, aby byla zachována přehlednost výstavy.

Otevírací doba, ceny vstupenek

Autosalon je otevřen pro veřejnost od čtvrtku 2. března do neděle 12. března, vždy od 10.00 do 20.00 hodin, o víkendech pak od 9.00 do 19.00 hodin. Celodenní vstupné na výstavu stojí pro dospělého 14 CHF (tzn. o dva franky více než v minulém roce), děti ve věku 6-16 let a důchodci zaplatí za vstupenku 8 CHF. Skupinová sleva je možná pro 20 a více návštěvníků, kteří přijdou společně, každý z nich pak zaplatí 9 CHF.

Jak se do Ženevy dostat?

Na výběr je hned několik dopravních prostředků. Dopravní dostupnost výstaviště je totiž přímo ukázková. Letiště i nádraží leží v těsné blízkosti a podobně je tomu s dálnicí.

Letenka z Prahy do Ženevy stojí přibližně 8-10 tisíc korun včetně letištních poplatků, a díky krátkým cestovním časům je tak možné v extrémním případě vidět autosalon v jediném dni, který ráno začne doma a večer taky skončí doma v ČR. Přímé lety z Prahy do Ženevy nabízí pouze letecká společnost Flybaboo.com. Online rezervační systém ještě dnes nabízel volná místa, ale je možné že ta budou brzy zaplněna. Aktuálně lze v době konání autosalonu letět do Ženevy a zpět nejlevněji asi za 230 euro včetně poplatků. Pokud poletíte s Flybaboo musíte vzhledem k časům odletů v Ženevě přenocovat.

Další možností je cestování automobilem. Do Ženevy je to z Prahy asi 1000 km, připočítat bude třeba poplatek za švýcarskou roční dálniční známku (40 CHF) a parkovné u výstaviště 20 CHF/den. Tuto variantu je možné stihnout za jeden návštěvní den a dvě cestovní noci. Po první cestovní noci budete možná ještě relativně fit, ale jedenáctihodinová „procházka“ po výstavišti vás náležitě vyčerpá. Usednout poté za volant na dalších 8-10 hodin není rozhodně nic bezpečného. Raději využijte nabídky, kterou připravila ženevská turistická agentura pro návštěvníky autosalonu. Za ubytování ve dvoulůžkovém dvouhvězdičkovém hotelu na jednu noc se snídaní, za vstupenku na autosalon a za dvouhodinovou turistickou prohlídku Ženevy zaplatíte celkem 98 CHF/osobu. Více na internetových stránkách www.geneve-tourisme.ch.

Asi nejlevněji lze individuální návštěvu Ženevy pořídit s jistým omezením komfortu, zvolíte-li autobusovou dopravu. Do Ženevy jezdí z Brna a Prahy společnosti Tourbus a Student Agency, zpáteční jízdenka stojí kolem 3000,-Kč.

Na internetu jsme našli také několik nabídek cestovních kanceláří, které nabízí zájezdy na autosalon v různých cenových relacích. Nejlevnější nabídka se dostala na 2250,-Kč za třídenní zájezd, který zahrnuje také vstupenku na autosalon.

Auto.cz připravuje také letos elektronickou podobu ženevského autosalonu. Bude to již pátá reportáž ze Ženevy, zajišťovat ji bude 6 lidí přímo v Palexpu a další 3 v České republice. Už teď se můžete těšit na stovky fotografií, zajímavé informace o novinkách, živé zpravodajství z novinářských dnů a chybět nemohou ani oblíbené galerie hostesek.

Loňskou přílohu ze Ženevy naleznete na stránce www.auto.cz/prilohy/zeneva_2005/.

Ondřej Láník
Diskuze (75)
22. 2. 2006 22:06
Re: SAAB je stihacka !!!!
A to jako budou dělat tohle dělo, nebo vidíme tvář budoucích sedanů?
22. 2. 2006 21:06
Re: SAAB je stihacka !!!!
Já mám pocit, že to jde moc do úsměvu.
22. 2. 2006 20:37
Re: SAAB je stihacka !!!!
:-) Má to grády, ale s tím předkem se ještě dost poperou.